Društvene mreže: Pozivi na bojkot NY Timesa zbog teksta o Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Društvene mreže: Pozivi na bojkot NY Timesa zbog teksta o Karadžiću
Foto: Printscreen / Tekst NY Timesa

"Nekoliko puta Radovan Karadžić želio je da mi pokaže svoje vještine u polju energetskog liječenja. Prvi je bio 23. januara 2015. godine, tokom trećeg od 12 četverosatnih razgovora koje smo vodili između oktobra 2014. i novembra 2016. godine", navodi novinarka Jessica Stern u članku objavljenom u magazinu NY Times pod nazivom "Zašto sam dozvolila osuđenom ratnom zločincu da praktikuje liječenje energijom na mom tijelu?".

"Sjedili smo u svojim stolicama za malim drvenim stolom u sobi koju nam je dodijelio zatvor UN-a u Haagu. Karadžić je tokom perioda bjegunstva stvorio novi identitet. Smršao je 30 kilograma i narasla mu je duga kosa. Također, imao je i novu profesiju.

Tekst NY Timesa - undefined

Foto: Printscreen: Tekst NY Timesa

Tako je bivši predsjednik RS postao Dragan Dabić, iscjeljitelj energijom koji nudi lijekove koji liječe bolesti kao što su neplodnost i brojne druge. Sada, sjedio je preko puta mene, čovjek koji je proglašen krivim za genocid u zločine protiv čovječnosti", navodi autorica.

Kako dodaje autorica, "opasan je ovo posao".

"Opasan je ovo posao, proučavanje nasilnika ili jednostavno muškaraca koji podstiču nasilje. Moram da ih slušam bez predrasuda. Moram da se prepustim njihovoj slici o sebi. Pokušavam da lebdim iznad sebe, prateći reakcije. Tako sam znala da ću umjesto kao ratnog zločinca morati da ga posmatram kao uglednog psihijatra i mistika, kada sjedem ispred njega".

"Zašto baš ta krinka kada ste se skrivali?", navodi autorica kao pitanje koje mu je postavila.

“Da li je zaista istina da vas niko nije prepoznao kada ste bili prerušeni?”, dodala je. Stern navodi da se Karadžić tada nasmijao.

“To zapravo nije bila maska”, rekao je. "Bio je zaista zainteresovan za bioenergetsko izlečenje", navodi Stern.

Originalni članak koji je objavljen u NY Timesu pročitajte na linku OVDJE.

Članak je na društvenim mrežama naišao na veliki broj komentara, uz reakcije i osude, piše N1. .

U jeku reakcija i komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag #boycottNYT u kome se poziva na bojkot magazina New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije