Drugi dan konferencije u znaku robotike, energetike i medicine

Radiosarajevo.ba
Drugi dan konferencije u znaku robotike, energetike i medicine
Foto: BHAAAS / Jahorina

Računarsko modeliranje, robotika i biometričko inženjerstvo, građevinstvo, energetika, onkologija, patologija i pedijatrija, razvoj i rano učenje i obrazovanje, teme su koje su obilježile drugi dan najvećeg naučnog skupa na Balkanu 10. Dani BHAAAS, koji se održavaju na Jahorini.

Tako su  Gordan Srkalović, klinički profesor interne medicine Michigan State Univerziteta (MSU) i  Nermina Iljazović, šefica Zavoda za patologiju Univerzitetskog kliničkog centra i profesoricu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održali simpozij iz onkologije i patologije i srodnih oblasti.

“Predavanja su imala akcent na savremenom pristupu dijagnozi i liječenju malignih oboljenja s ciljem unapređenja kvaliteta liječenja pacijenata i mislim da su bila veoma korisna za sve prisutne kolege. Moram istaći da sam kao član BHAAAS veoma ponosan na našu akademiju i konferenciju. Kada smo krenuli s projketom prije deset godina, svi smo mogli stati u jednu malu salu, a danas naša konferencija traje četiri dana, održava se na desetine kvalitetnih sesija koje posjećuju stotine stručnjaka iz BiH i inostranstva. Zato se svake godine radujem dolasku u BiH i ovom dogđaju, gdje vidim sve svoje drage prijatelje, razmijenimo nova znanja i iskustva i predivno se družimo”, rekao je Gordan Srkalović.

Istog mišljenja je i Dijana Milojević, jedna od najboljih stručnjaka za reumatologiju, pedijatriju i pedijatrijsku reumatologiju u SAD, a koja je na 10. Danima BHAAAS vodila je Internacionalni simpozij iz pedijatrije.

 “10. Dani BHAAAS su me oduševili. Program je zaista respektabilan. Istovremeno se odvijaju na desetine sesija, u različitim dvoranama na kojima učestvuju brojni ugledni internacionalni i domaći stručnjaci. Ovakvi događaji su veoma važna za bh. stručnu javnost i samu BiH, te veoma korisna za moju struku”, kazala je Milojević.

Transdisciplinarnog simpozija iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja održan je drugi dan konferencije, a bili su prisutni brojni stručnjaci iz oblasti psihijatrije, psihologije, pedijatrije, pedagogije i drugih srodnih oblasti. O važnosti ovog simpozija govori i dolazak šefica Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Gite Narajan (Geeta Narayan) koja zvanično otvorila predavanja.

Veliku pažnju privukli su i simpozij tehničkih nauka poput robotike, energetike i građevinstva, a koliko su tehničke nauke i energetika bitne oblasti za BHAAAS svjedoči i potpisivanje memoranduma o saradnji sa Bosanskohercegovačkim komitetom Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ.

U večernjim satima najavljena je i prezentacija plana Tehničkog muzeja i USAID projekta “Support for diaspora investment in BiH”.

Treba napomenuti da će program u subotu biti u znaku medicine, a od sutrašnjih predavanja izdvajamo:

 Internacionalni multidisciplinarni simpozij iz karcinoma dojke

VODITELJICA SIMPOZIJA: Lejla Hadžikadić Gušić (Charlotte, NC / BHAAAS)

Internacionalni simpozij iz hirurgije i neurohirurgije

VODITELJICA SIMPOZIJA: Ibrahim Omerhodžić (Sarajevo, BiH/ BHAAAS), Kenan Arnautović (Memphis, TN/BHAAAS)

 Internacionalni simpozij iz kardiovaskularne hirurgije

VODITELJI SIMPOZIJA: Muhamed Djedović (Sarajevo, BiH/BHAAAS), Emir Mujanović (Tuzla, BiH), Mensur Šunje (Chicago, IL)

 Internacionalni simpozij iz porodične medicine

VODITELJICE SIMPOZIJA: Melida Hasanagić (Mostar, BiH/BHAAAS), Eldina Nizamić Vajzović (Bellevue, WA/BHAAAS)

 Internacionalni simpozij iz psihijatrije i psihologije

VODITELJ SIMPOZIJA: Esad Boškailo (Phoenix, AZ/BHAAAS), Nirvana Pištoljević (New York, NY/BHAAAS)

 Internacionalni simpozij iz plastične, rekonstrukcione i hirurgije ruke

VODITELJ SIMPOZIJA: Mahira Tanović (New York, NY/BHAAAS)

Večernji program: Izložba “Sjećanja u kamenu” Amile Buturović (Narodni muzej u Sarajevu).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije