Dronjić pisao Guterresu: Komšić se sveti Hrvatima jer ga njegov narod ne prihvata

Radiosarajevo.ba
Dronjić pisao Guterresu: Komšić se sveti Hrvatima jer ga njegov narod ne prihvata
FOTO: Screenshot / Pismo Dronjića upućeno Guterresu

Donedavni ambasador i stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama (UN) u New Yorku Ivica Dronjić, kojeg je za tu poziciju predložio bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović, od ponedjeljka prestaje obnašati tu dužnost.

Dronjić je jedan od diplomatskih predstavnika BiH koji su, na prijedlog aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, opozvani sa svoje dužnosti, iako je akreditivna pisma generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antóniu Guterresu predao tek 31. avgusta 2018. godine.

Tim je povodom Dronjić uputio zvanično pismo Guterresu, kojim ga obavještava da 18. februara 2019. godine napušta dužnost ambasadora i stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, navodeći uz to i svoje viđenje razloga koji su doveli do njegovog opoziva.

Pismo Dronjića upućeno Guterresu - undefined

FOTO: Screenshot: Pismo Dronjića upućeno Guterresu

„Nakon Općih izbora održanih u BiH u oktobru prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, kojeg su izabrali Bošnjaci koristeći rupe u Ustavu i Izbornom zakonu BiH, je, kao znak odmazde jer ga njegov narod ne prihvata kao legitimnog predstavnika Hrvata u BiH, odlučio opozvati sve Hrvate koji su služili kao ambasadori ili konzuli, ukupno njih 11, samo na osnovu njihove nacionalnosti, a ja sam jedan od njih, bez obzira na besprijekotnu diplomatsku karijeru dugu 32 godine“, napisao je Dronjić.

U pismu on također konstatira da će ući u historiju kao jedan od stalnih predstavnika sa najkraćim stažem u sjedištu Ujedinjenih nacija.

„Služio sam svojoj zemlji ponosno i časno te koristim priliku da vam izrazim svoju duboku zahvalnost za saradnju, pomoć i ljubaznost koja mi je pružena tokom kratkog mandata“, poručio je Dronjić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije