Stevanović: Osigurati povlačenje Sebije Izetbegović s čela KCUS-a

E. H.
Stevanović: Osigurati povlačenje Sebije Izetbegović s čela KCUS-a
Otkazivanje emitiranja intervjua dr. Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a na BHT-u izazvalo je burne reakcije u bh. javnosti, a posebno su reagirali članovi Socijaldemokratske partije, koji su ovim povodom održali posebnu konferenciju za medije.

Tačnije, javnosti se obratio dr. Dragan Stevanović potpredsjednik kantonalnog odbora SDP-a KS-a, koji je komentirao stanje u zdravstvenoj ustanovi na čijem čelu se nalazi dr. Izetbegović i općenito stanje u zdravstvu Kantona Sarajevo.

"Kao što vam je poznato SDP je u više navrata pokušao na svim nivoima vlasti otvoriti raspravu o stanju na KCUS- u i u zdravstvu u FBiH, ali do sada su to blokirali SDA i HDZ. Ako se izrazim profesoricinim riječima, oni žive u magli i prodaju nam maglu. A izbjegavaju to jer bi onda na vidjelo izašao čitav niz problema, a građani i mi skupa svi ne možemo čekati godinu dana i nove izbore, jer do tada se može desiti jos veći ponor. Moja je procjena je da će, uz ozbiljan i stručan rad trebati 10 godina popravke. To ni najmanje ne brine ni vlast, a ni profesoricu Izetbegović koja u ove 2 godine pokušava samo izgraditi reputaciju uspješne menadžerice", rekao je on.
 
Dodao je da se odlazak iskusnih ljekara  ne može nadoknaditi u kratkom roku, a samo 10 godina bi trebalo za specijalizaciju novih ljekara kako bi postali stručnjaci kakvi su to bili oni koji su otišli.
 
"U ovom momentu profesorica ima samo jedno agregatno stanje - maglu, zbog čega ne vide ni ona ni menadžment sve probleme i ne vide posljedice svega što su učinili. Očigledno da su SDA i njeni politički sateliti shvatili šta je učinila, zbog čega su i naredili povlačenje intervjua s BHT-a. No, kada vam neki menadžer kaže da je 59 vrhunskih stručnjaka promijenilo agregatno stanje, što govori o njenoj sposobnosti. Njeno dalje upravljanje znači dalje urušavanje KCUS-a, zbog čega pozivam vlast da obezbijede uslove za časno povlačenje doktorice Sebije, dok to još može biti časno", kazao je on.
 
Pozivao je i nadležne i vlast da pokrenu javnu raspravu u vezi sa stanjem na KCUS-u, "kako bismo saznali šta je uzrok epidemijskog odlaska ljekara, kako bismo saznali zašto ne rade pojedini kapaciteti KCUS-a koje smo skupo platili, a mi sve te greške u magli koju nam prodaju ne vidimo". 
 
"Mi smo u SDP-u spremni da s menadžmentom KCUS-a, te HDZ-om i SDA sjednemo u parlamentu ili kantonalnoj skupstini, kako bismo ozbiljno razgovarali o ovom problemu, bez međusobnog optuživanja i raznih agregatnih stanja. Činjenica da je profesorica dobrovoljno snimila ovaj intervju, da su objavljeni pojedini, čak i šaljivi materijali, pa su onda oni koji su shvatili da će to načiniti veliku političku štetu pa su naredili povlačenje intervjua", istaknuo je Stevanović.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije