Dragan Mektić o Tužilaštvu BiH: Ovo je mafijaško pravosuđe, ovo je mafija

Radiosarajevo.ba
Dragan Mektić o Tužilaštvu BiH: Ovo je mafijaško pravosuđe, ovo je mafija
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informira je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima -zlouporaba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon ove informacije Dragan Mektić je u Sarajevu održao vanrednu konferenciju za medije. 

"Imali smo veliki broj poziva i odlučili smo se na ovu konferenciju za medije. Tužilaštvo je saopćilo da je otvorilo istragu protiv mene i nabrojano je tamo djela... Ima ih više nego što Branko Ćopić ima djela. Ja bih pohvalio Tužilaštvo, jer su pokazali da kada hoće mogu reagovati jako brzo.

Da kažem još jednom u ovom slučaju kada su vodili ove privatne svoje sporove. Ovo je najobičnija glupost Tužilaštva BiH koje ne znam po koji put pokazuju da im nije u interesu borba protiv ozbiljnog kriminala u ovoj državi, iako ovaj narod mnogo koštaju. U nedostatku mogućnosti da na bilo koji način demantuju ovo što se događalo ovdje vezano za aferu upada SOA-e oni u ovom slučaju nisu vođeni interesima građana. Njihov cilj je da zaštite interes Hrvatske. Znalo se od početka da nema ozbiljnih namjera. Sama istrga je vođena na način da ih samo interesuje šta imaju i šta znaju OSA kako bi saprali određeni broj pojedinaca koji se spominju u ovoj aferi, a koji su u vrlo bliskoj rodbinskoj vezi sa glavnom tužiteljicom.

Kako je moguće da kažu jučer da nije niko ništa uradio, a onda otvore istragu protiv mene zbog odavanja povjerljivih informacija. Sama ta kontradiktornost govori sve. Oni sve vrijeme traže način da se osvete meni zato što se ja kritički odnosim prema tom Tužilaštvu. Zato što ja govorim da su lopovska institucija, puna krimimala i korupcije.

Koliko se samo puta govorilo o nepotizmu, a nisu htjeli da se pozabave tim problemima. Posebno nisu htjeli da se pozabave slučajevima organiziranog kriminala i korupcije. Da su htjeli imali bi u 20 godina nekoliko presuda za korupciju. O kojoj korupciji i nepotizmu govorimo. Pa Gordana Tadić i članica VSTV-a jedna drugoj su zaposlile kćerke. Kakav je kriminal u tom Tužilaštvu govori i činjenica da se zaposlila djevojka koja je završila pravo u Vitezu, a njen brat radi u Tužilaštvu BiH. To Sveučilište je povezano s onom aferom diplome, a sam njen brat radi na tom Sveučilištu.

Jasno je rečeno Tužilaštvu BiH od predstavnika i direktora agencija pojedinih koji su saslušavani da postoje dokazi o svemu. Međutim to njima ništa ne znači. Njima je bitno oprati ove pojednice. Oprati Matu Đakovića koji je mjesecima vozio automobil konzulata Hrvatske. Ovdje njima nisu biti građani BiH, nego zaštita Hrvatske i obavještajno-sigurnosnih agencija koje su to radile. Ja niti jedan podatak nisam iznio, a sada se potvrdilo i može potvrditi da se ta afera spominje i u Sloveniji. Ministar odbrane Slovenije je to otvoreno rekao. Pa zar se ne može javno reći da oni rade na teritoriji BiH.

Bitno je obračunati se s Mektićem. Hoće da izvrše pritisak da ja ne govorim da su tamo lopovi, kriminalci i korumpirane osobe. Jesu. Neka se malo zamisle. Pa svi građani misle da su tamo kriminal i korupcija. Njih to ne interesuje. Troše novac građana, bogato su plaćeni i ništa ne rade. Imao sam sastanak s gospodinom Pribeom i isto sam mu rekao što i danas ovdje. Zašto ga je poslala EU? Zato što znaju da to više ne može ovako. Četiri godine govorim o njihovom neradu, nepotizmu i kriminalu. Oni misle da će jednom bijednom istragom mene ušutkati. E pa neće. Neće. Krajnje je vrijeme da dođe kraj njihovom kriminalu i korupciji. To treba da shvate i građani. Dok god im se to toleriše ljudi će srljati u kriminal i korupciju. Ovo je mafijaško pravosuđe, ovo je mafija", rekao je Mektić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije