Dragan Mektić: Želim da građani znaju kakvim smo kriminalom okruženi

H. A., L. R.
Dragan Mektić: Želim da građani znaju kakvim smo kriminalom okruženi
Ministar za sigurnost BiH Dragana Mektića u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu održao je konferenciju za novinare.

Mektić je na konferenciji poručio da neće komentirati reviziju presude u slučaju tužbe BiH protiv Srbije, ali je istaknuo kako je neko procedure izbacio van sistema, "pa ih prebacio i na nevladin sektor i sad je taj neko dužan da ih vrati".

"Od važnosti je da se proces vrati u institucije. Srljamo u prošlost, a neko je svojim privatnim putem to vratio. To će uništiti našu diplomatiju i pozivam one koji su proces izbacili da ga vrate, da svi odlučuju, a ne jedan", rekao je Mektić.

U tom kontekstu je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao kako nije doveo u istu ravan referendum u RS-u i reviziju presude, već "mržnju Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića - njih dvojica se hrane huškanjem, a niko ne rješava životna pitanja".

Ministar za sigurnost potom je komentirao istupe Staše Košarca, SNSD-ovog zastupnika u državnom Parlamentu, pa je kazao: "Borbenost trenira kroz nasilje, kupio je i auto, a radi i za velike pare. Referendum Dodik jeste iskoristio za izbore, a sad poziva na sastanke. Mirna mi je savjest jer nisam dozvolio da se to iskoristi".

Podsjećamo vas, Košarac je proteklih dana zatražio da se pokrene procedura za smjenu Dragana Mektića. On je komentirao kako je vidljivo da jedan broj ljudi iz Saveza za promjene, poput Mirka Šarovića i Dragana Mektića, koji se grčevito drže svojih ministarskih pozicija, ne odustaju od politike podrške Bakiru Izetbegoviću i stvaranju "muslimanske fildžan-državice" na Zapadnom Balkanu.

Mektić je istaknuo kako Košarac treba prestati obmanjivati javnost, te mu je poručio: "Pozabavi se prijavama o alkoholnim pićima, bez markica".

Osvrnuo se Mektić i na najave da će naša zemlja od 21. marta ostati bez pasoških knjižica. Kazao je kako pesimista, kako smatra da ćemo ostati bez dokumenata. "Potpisali smo štetan ugovor koji će nas uništiti", dodao je ministar, pa nastavio: "Potpisali smo ugovor na deset godina i još se vezali na 12 miliona obrazaca... ovo je strahota, sve ide po leđima građana, koji plaćaju taj štetan ugovor. Platimo dokument 72 eura, a vrijednost mu je, kako sam dobio 'info', po jedan euro! Želim da građani znaju u kojem smo kriminalu".

Mektić je, istaknuo je, predložio da se ta "greška" skida s budžeta, a ne da je plaćaju građani", no njegove kolege ga nisu podržale:

"Neka zna i Tužilaštvo, ne znam kako da ih zamolim da to kontrolišu. Manje je Tesli trebalo vremena za neka otkrića, nego njima za istragu. Ne znam zašto im treba toliko vremena, mogu s policijom to za pet dana raskrinkati, a ne za pet godina."

Pritom je ponovo dodao kako je pesimista i kako ne zna kako ćemo i da li ćemo izaći i iz ove krize... "Jedino nam ostaje da ovoj firmi opet sve damo..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije