Intervju / Dragan Mektić: I prije 27 godina je rat počeo formiranjem rezervnih jedinica

07. 04. 2019. u 10:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dodik je za NATO, u vlast nas je zvao zato! Rezervni sastav policije je započeo i prošli rat. Granična policija i vojska moraju izaći na granice BiH zbog migranata! Tužilaštvo je leglo kriminalaca, mafijaša, HDZ i SNSD njima upravljaju! Hrvatska se miješa u poslove BiH iz “trećeg” razloga…

O ovim temama je ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić razgovarao sa Senadom Hadžifejzovićem. Govorio je o rezervnom sastavu MUP-a RS-a, migrantskoj krizi, aferi “Selefije”, te o tome ko je i kako došao na pozicije u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

No, jedno od najozbiljnijih činjenica jeste Mektićevo podsjećanje da su “devedesete započele rezervnim sastavima”.

Naime, proteklih dana iz RS-a su najavili osnivanje rezervnog sastava policije, pa su iz FBiH odgovorili da će i oni odmah imati odgovor. 

Na pitanje - kako komentarišete nastojanje Dragana Lukača da se oformi rezervni sastav policije? - Mektić je odgovorio:

Ja mislim da je to nepotrebno. Narušićemo princip koji smo imali do sad i ući ćemo u nekontrolisanu situaciju. Po tom osnovu, i FBiH može napraviti rezervni sastav policije, svaki kanton…

Samo ćemo dobiti mnogo naoružanih ljudi i ništa drugo, a to se da zloupotrijebiti i to je jako opasno. Ako Dragan Lukač kaže da mu treba rezervni sastav policije u slučaju katastrofa, dajte da jačamo civilnu zaštitu koja nema čamce. 

Bojim se da polako, s obzirom na tenzije koje imamo svakodnevno, obzirom na jednu tešku nacionalističku retoriku, suludim pojedincima može sutra doći u glavu da to iskoristi za nešto sasvim drugo. Neko može sve to da zloupotrijebi."

Na konstataciju da su ratovi na ovim prostorima počinjali sličnim akcijama, Mektić je rekao:

"Neću tvrditi da neko ima takvu namjeru, nemam pojma o takvim navodima, ali i prije 27 godina je rat počeo formiranjem rezervnih jedinica i naoružanjem velikog broja ljudi."

Cijeli intervju pogledate na sljedećem snimku (dio oko rezervnog sastava počinje na 44:30)

KOMENTARI (5)