Dragan Čović: Otvorena vrata EU, NATO još daleko

Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Otvorena vrata EU, NATO još daleko

Bosna i Hercegovina je daleko od NATO saveza, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, javlja Anadolu Agency.

Podsjetio je da je BiH nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je bilo iznenađenje za mnoge te je izrazio uvjerenje da će iznenađenje biti još veće kada iduće godine dobijemo kandidatski status iako to sada izgleda skoro kao nemoguća misija. 

"Taj naš put kada su u pitanju euroatlantske integracije je, mislim, nezaustavljiv. Koliko ćemo mi biti odgovorni prema svima vama i prema svima koji žive u BiH i vjeruju u nju toliko ćemo možda ubrzanije i raditi ove procese", kazao je Čović.

Za predaju aplikacije kaže da su "svjesni da je to samo početak i da je to samo otvaranje vrata", a da tek dolazi do izražaja kredibilitet. 

"Ključno pitanje na unutarnjem planu bit će izborno zakonodavstvo. To je također tema koja nas okuplja ovih dana, zbog toga ja jesam imao zatvorene razgovore i s Izetbegovićem i Radončićem, u naredna dva dana i s Dodikom. Vjerovatno naredne sedmice i tri člana Predsjedništva s nositeljima izvršne vlasti na razini BiH, prije svega da bi se međusobno uvažavali i korektno provodili ono što međusobno dogovorimo. Do sada to nismo radili tako", pojasnio je Čović. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je da je mehanizam koordinacije usaglašen i usvojen na Vijeću ministara 30. jula prošle godine uz zaključak da će se u roku od dva mjeseca prilagoditi Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. 

Govoreći o pozivu iz Varšave ili aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO savezu Čović je kazao da "smo mi daleko od NATO saveza". 

Čović je govorio i o Oružanim snagama BiH kao i broju vojnika kazavši: "Šta državi kao što je BiH znači 10.000 vojnika u sigurnosnom smislu?". Kazao je da su oni danas na usluzi građanima najviše kada su u pitanju vremenske nepogode, ali da najveći broj njih čuva imovinu koja nikome ne treba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije