Dr. Ahmed Kico: Rusija i Srbija vode hibridni rat protiv BiH!

Radiosarajevo.ba
Dr. Ahmed Kico: Rusija i Srbija vode hibridni rat protiv BiH!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ahmed Kico

U petak će na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu (sa početkom u 10 sati) biti promovirana knjiga dr. Ahmeda Kice i Miralema Kapetanovića „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata“, koja će, sudeći po temama kojima se bavi i prvim odjecima, sigurno privući pažnju stručne i šire javnosti kako u BiH tako i regionu.

Piše: Faruk Vele

Dr. Kico za Radiosarajevo.ba veoma otvoreno govori gdje je pozicija BiH na „velikoj šahovskoj ploči“ i ko zapravo vodi hibridni rat protiv ove zemlje. Pri tome naglašava podršku i pomoć koju su imali od akademika Esada Durakovića, prof. Vlade Azinovića i Edine Bećirović, te Srđana Šušice. Oni su im, ističe, pomogli da markiraju ključna pitanja, ključne momente u krizi koju prouzrokuje hibridni rat prema BiH, ali i mogućim perspektivama koje možemo uspješno realizirati.

 

U petak na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu promocija knjige „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata“ - undefined

FOTO: Screenshot: U petak na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu promocija knjige „Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan – Aspekti geopolitike i hibridnog rata“

Radiosarajevo.ba: Koji je bio povod za nastanak ovog djela i šta su pokazala vaša istraživanja?

DR. AHMED KICO: Kolega Miralem i ja smo to radili skoro dvije godine. Mi smo prikupili mnoštvo izvorne i autentične građe koja se nalazi u određenim publikacijama, medijskim časopisima i drugim izvorima.

Nastojali smo da napravimo analizu dometa i varijeteta hibridnog djelovanja, hibridnog rata prema konstruktivnim elementima bosanskohercegovačke društvene i političke zajednice. Tu smo spominjali kategorije hibridnog rata, hibridnog djelovanja, kategoriju meke moći (Soft Power), kao oružja koje bolje od konvencionalnog ugrožava univerzalističke i inkluzivne elemente bh. društva, njegovu političku i zemaljsku historiju, interkulturalnu raznolikost i suverenost, a jača iredentističke težnje regionalnih pannacionalizama.

Suština je da se na autentičan način pokaže kako je, zapravo, naša zemlja BiH meta hibridnog djelovanja, hibridnog rata, koje su ključne mete u našoj zajednici koje su napadnute, od kada su napadnute, koji su subjekti koji vode i planiraju hibridni rat i djelovanje prema BiH.

Radiosarajevo.ba: Ono što mnoge ljude zanima jeste upravo na čijoj meti je sve BiH i koja se to geostrateška, geopolitička pitanja prelamaju preko nas?

DR. AHMED KICO: Prije svega BiH je napadnuta od strane Ruske Federacije, odnosno eksponenata hibridnog djelovanja Ruske Federacije. Taj hibridni rat prema BiH nikada, zapravo, nije prestajao, još od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

A on je intenziviran nakon 2014. godine kada je Ruska Federacija izvršila jednostranu aneksiju Ukrajine. Kao što vam je poznato, zapadni svijet je to osudio i poduzeo određene mjere, sankcije prema Rusiji, ali je Rusija, da se oslabi taj pritisak, pospješila i intenzivirala obavještajne i subverzivne aktivnosti prema BiH.

Radiosarajevo.ba: Postoje neke analize i procjene da su nakon neuspjeha u Crnoj Gori i Makedoniji koje su sada, srećom, pristupile NATO-u, gotovo svi kapaciteti Rusije na ovim prostorima usmjereni prema BiH. Koliko je to tačno i opasno?

DR. AHMED KICO: To su tačne procjene. Te analize su, zapravo, utemeljene na zaista vjerodostojnim dokumentima. Mi u našoj knjizi govorimo o hibridnom djelovanju Ruske Federaciji prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH. U takvim aktivnostima hibridnim, Ruskoj Federaciji, svakako, veliku pomoć daje, i veliku ulogu u svemu tome igra, jedna susjedna država, a to je Srbija. Poznato vam je da su predstavnici srbijanskog državnog aparata, u vrijeme događanja o kojima govorimo, viđani u Crnoj Gori, Makedoniji, što je bio jasan znak. Pri tome, ne trebamo isključiti da su takva aktivnosti vrlo intenzivne prema našoj zemlji.

Radiosarajevo.ba: Da li se, s tim u vezi, može govoriti o utjecajima srbijanskog obavještajnog faktora trenutno u BiH i u kojoj mjeri?

Ahmed Kico - undefined

Foto: Privatni album: Ahmed Kico

DR. AHMED KICO: Mi smo kroz naša istraživanja u knjizi pokazali na koji način obavještajni aparat, obavještajne agencije iz Srbije, dakle, vode hibridni rat prema našoj zemlji. Pokazali smo da je, zapravo, obavještajni i sigurnosni aparat Srbije direktno konektovan i pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika.

Mi smo pokazali da BIA i druge agencije iz Srbije otvoreno ili prikriveno nastupaju (protiv BiH) kada dobiju znak od svog nalogodavca, a to je Aleksandar Vučić. Recimo, vi ćete vidjeti mnoštvo kulturnih centara u entitetu RS i Srbiji koji pod plaštom razvoja kulture i odnosa između srpskog i ruskog naroda vrlo subverzivno i obavještajno djeluju u korist Srbije, odnosno Rusije.

Radiosarajevo.ba: Manje je u žiži ovdašnje javnosti, ali iz ugla Evrope i Amerike, svakako, veoma interesantno jeste pitanje kineskog faktora na ovim prostorima. Da li ste se i koliko bavili tim pitanjima i koliko je ono primijećeno? Iz Europe su svojevremeno stigla upozorenja da bi Kina mogla trgovati interesima na Balkanu sa Rusijom, kao njihovim snažnim partnerima.

DR. AHMED KICO: Mi u knjizi imamo podnaslov gdje govorimo o geopolitičkom prisustvu i interesima drugih zemalja Europe i svijeta u zemljama Zapadnog Balkana, pa tako i BiH.

Na području Zapadnog Balkana pa i BiH sve je prisutnija Kina, posebno u sferi ekonomije. Dosadašnje kineske investicije u energetiku, puteve, željeznice i drugo od 5,5 milijardi eura došle su u BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. U zadnjem periodu, kineska ulaganja u privrede zemalja Zapadnog Balkana istovremeno sa sobom dovode i prisustvo kineske obavještajne službe MSS.

Ova služba bavi se interesima državne politike Kine i zaštitom kineskih investicija. Pokazali smo da kineska služba, zajedno s privrednicima, djeluje ne samo na prostorima Zapadnog Balkana već i širom Evrope. Njemačka kontraobavještajna služba je markirala 10.000 njemačkih državljana koji su u kontaktu sa lažnim profilima obavještajaca iz Kine. Zato je prisustvo kineske obavještajne službe na prostoru BiH, a posebno u Srbiji i Hrvatskoj vrlo znakovito, vrlo važno, za obavještajno sigurnosni aparat BiH.

Radiosarajevo.ba: Koliko sve ove činjenice koje ste naveli mogu dugoročno da budu problem i, ne daj Bože, prostor za negativne reperkusije prema BiH?

DR. AHMED KICO: Mi smo u našoj knjizi, u završnim razmatranjima, u zaključcima vrlo o jasno i precizno rekli koje su mjere koje trebaju obični ljudi, politički narod u BiH, građani, institucije sistema preduzimati kako bi se neutralizirali efekti hibridnog djelovanja ili hibridnog rata protiv BiH.

U tom smislu, neophodno je da jačaju sve institucije sigurnosnog sistema na nivou BiH. Pri tome vrlo važnu obavještajnu i kontraobavještajnu ulogu, sigurnosnu dapače, trebaju imati OSA i SIPA.

Mi govorimo o važnosti konekcije, saradnje akademske zajednice sa profesionalnim sigurnosnim strukturama, pri čemu naglašavamo potrebu uspostave i razvoja geopolitičkih studija na prostorima BiH, kako bi se blagovremeno i naučno izučavale te prijetnje i predlagale mjere za njihovo otklanjanje.

Mi vjerujemo da će se kroz izgradnju parlamentarne demokracije u BiH, dakle, gdje će svi građani biti demos, politički narod BiH, a ne samo etnos, kao pripadnici konkretnog naroda, moći na adekvatan način suprotstaviti hibridnom djelovanju protiv interesa naše zemlje. Vjerujem da će ova studija biti interesantna za sve građane naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije