Dostupni podaci prvog uređaja za mjerenje kvalitete zraka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Dostupni podaci prvog uređaja za mjerenje kvalitete zraka u Sarajevu
PrtScr / Ambasadorica Cormack

Od danas, podaci prikupljeni putem uređaja za mjerenje kvalitete zraka, nedavno postavljenog unutar kompleksa ambasade SAD-a u Sarajevu, dostupni su javnosti,  objavila je Američka ambasada u BiH.

Ovo je prvi uređaj u Sarajevu koji će mjeriti nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva.

Očitanja PM 2,5 čestica pretvaraju se u indeks kvalitete zraka (AQI) koji izvještava o čistoći ili zagađenosti zraka i mogućem uticaju na zdravlje ljudi.

Na osnovu vrijednosti AQI indeksa, građani će biti u mogućnosti poduzeti neophodne korake za smanjenje izloženosti mogućoj zagađenosti zraka. Da saznate kakav zrak udišemo u Sarajevu, posjetite  web stranicu https://goo.gl/X7tKNo i pratite twitter account Ambasade koji će svakog sata objavljivati nove podatke o prisustvu PM 2.5 čestica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije