DF predložio izmjene Izbornog zakona: Vrijeme je da svi budemo ravnopravni

M. R. S.
DF predložio izmjene Izbornog zakona: Vrijeme je da svi budemo ravnopravni
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Demokratska fronta konferencija za medije

U Sarajevu je danas održana pres-konferencija predsjedavajućeg i člana Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Dženana Đonlagića i Zlatana Begića, na kojoj je bilo riječi o Prijedlogu amandmana na Ustav BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje će biti upućene u parlamentarnu proceduru.

"U proteklom periodu bilo je dosta priče oko ove teme bez da smo na ovoj adresi kao jednoj pravoj vidjeli konkretne prijedloge", kazao je Džonlagić na početku te dodao da su prijedlozi danas upućeni u proceduru.

Rješenje otklanja diskriminaciju, provodi presude sudova, naslanja se na preporuke iz mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH, dodao je on i procijenio da će prijedlozi naići na odobravanje građana, stručne javnosti, a "nadam se, ovoga puta, i parlamentarnih stranaka".

Provedbom ovih rješenja dobit ćemo kandidatski status, njegova je ocjena, a u DF-u smatraju da su u jednom tekstu obuhvatili sve što se pojavilo kao nedostatak u Izbornom zakonu.

Uvodi se moderna tehnologija u Izbornom procesu, zabranjuje se kandidiranje presuđenim ratnim zločincima, održavaju se izbori u Mostaru, depolitizuje izborna administracija... - samo je dio izmjena koje predlaže DF.

Ako bude podrške, bilo bi izbora u Mostaru, a u naredne opće izbore ušli bi u proces na način da se svim građanima omogući kandidiranje.

Podsjetimo, Izborni zakon koji je trenutno na snazi omogućava, npr, samo Bošnjacima, Hrvatima i Srbima da se kandiduju za Predsjedništvo.

"Suština je da se Ustav vraća kući, kao i procedure. Omogućava se prestanak mandata zastupnika ako bh. parlament ne bude izvršavao dužnosti, prijevremeni izbori za članove predsjednistva ako Predsjedništvo ne funkcionira. Amandmanima, Dom naroda postaje ono što je trebao biti iz svog naziva", dodao je Begić.

Pa DF tako predlaže da, recimo, u Predsjedništvu bude izabrana jedna osoba iz RS-a, bez obzira kojem narodu pripada i na etničku odrednicu, a iz FBiH dvije osobe koje ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili dva iz reda Ostalih.

Na pitanje o Mostaru, Begić je odgovorio da je tu ključno pitanje bilo kako preraspodijeliti vijećničke mandate. Ponudili smo sistem, kazao je Begić i istaknuo da su predložili omjer raspodjele po izbornim jedinicama.

Na amandmanima na Ustav i izmjenama Izbornog zakona, rečeno je, radio je stručni pravni tim savjetnika iz kabineta Željka Komšića, te zastupnika i delegata DF-a.

Zoran Mikulić je, govoreći o Domu naroda, rekao da bi se ovaj dom, prema predloženom, proširio na 21 člana. I to iz FBiH bi išlo po pet delegata iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, dva iz reda ostalih i jedan iz reda srpskog naroda. Iz RS bi išlo pet Srba, te po jedan Hrvat, Bošnjak i iz reda ostalih. Uloga Doma naroda bi se reducirala na pitanja vitalnog nacionalnog interesa, koja su precizirana, a precizirana je i procedura.

Đonlagić vjeruje da će biti teško, ali i da će ovo što su predložili proći. Begić je dodao da se nada da će prevladati razum jer postoje prioriteti nad prioritetima, a to su interesi građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije