Dom naroda usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH

Radiosarajevo.ba
Dom naroda usvojio izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama Bosne i Hercegovine usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na taj način ostvaren je i prvi korak za potpuno usvajanje povećanja akciza na području BiH, što je jedna od glavnih tema prethodnih mjeseci u bh. javnosti, a za potpuno usvajanje zakona potrebno je da izmjene i dopune ovog zakona usvoji i Zastupnički dom PS BiH.

Riječ je o modificiranom prijedlogu, s pratećim poboljšanjima, koji je Vijeće ministara BiH predložilo nakon niza konsultacija i analitičkih sastanaka, uz podršu delegacije EU u BiH, a koji predviđa povećanje akciza samo na biogoriva i bitoečnosti, te povećanje cestarina za 0,15 KM.

U detaljnom obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama navodi se da će sav novac, koji bude prikupljen na ovaj način, moći biti isključivo korišten za izgradnju autocesta, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Zanimljivo je da je, tokom ove sjednice, jedan od opozicionih zastupnika Martin Raguž (HDZ 1990) istaknuo kako će podržati set Zakona o akcizama, s obzirom da je to obaveza iz Reformske agende.

Podsjećamo, povećanje akciza na području cijele BiH jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda za nastavak realiziranja ugovora sa ovom monetarnom organizacijom, ali i jedan od uslova Europske unije za isplati nekoliko stotina miliona eura, koje je BiH dobila prilikom usvajanja ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije