Dom naroda PFBiH odobrio zaduženja za projekte vodosnabdijevanja

Fena
Dom naroda PFBiH odobrio zaduženja za projekte vodosnabdijevanja
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je danas na vanrednoj sjednici zaduženja kod međunarodnih kreditora za projekte vodosnabdijevanja u Sarajevu, Gradačcu, kao i za projekat "Plava voda".

Sva tri zaduženja je 30. oktobra odobrio i Predstavnički dom, također na vanrednoj sjednici, pa odluke postaju operativne.

Prva se odnosi na zaduženje po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Projekt vodovoda u Sarajevu. Iznos tog zaduženja je 25 miliona eura, a novac je namijenjen za rekonstrukciju prioritetnih komponenti vodovodnog sistema kako bi bili smanjeni gubici vode i poboljšana ukupna efikasnost vodovodnog sistema.

Pemijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, uz tvrdnju da je rekonstrukcija vodovodne mreže bila i ostala prioritet njegove vlade, ranije je izjavio da bi se taj kredit EBRD-a realizirao u tri tranše.

Naredna odluka se odnosi na zaduženje od 11 miliona eura kod EBRD-a za izgradnju regionalnog vodovoda "Plava voda", a treća na zaduženje kod istog kreditora od šest miliona eura za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja Gradačac.

Te odluke su delegati Doma naroda odobrili danas bez rasprave

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije