Dom naroda PFBIH: Novi saziv do kraja naredne sedmice

AA
Dom naroda PFBIH: Novi saziv do kraja naredne sedmice
Foto: Radiosarajevo.ba / Dom naroda Paralamenta Federacija BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u nastavku današnje sjednice, ukoliko po hitnom postupku iz Skupštine Kantona 10 (Livanjskog) čija je sjednica u toku stignu rezultati izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, izvršiti utvrđivanje rezultata i dodjelu mandata.

Iz Skupštine Kantona 10 (Livanjskog), koja je jedina od 10 kantonalnih skupština u Federaciji BiH iz koje se još očekuju rezultati, bira ukupno šest delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH - jednog iz bošnjačkog, dva iz hrvatskog i tri iz srpskog naroda.

"Centralna izborna komisija BiH donijela je danas zaključak prema kojem će protokol te državne institucije raditi za dane vikenda kako bi eventualno bile uložene žalbe na do sada utvrđene rezultate za HNK-a, BPK-a i ZDK te LK, a što se može uraditi u roku od dva dana od donošenja odluke. Žalbeni rok traje i za rezultate utvrđene u četvrtak za SBK", navode iz CIK-a BiH.

Do sada su iz devet kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrana 44 delegata od potrebnih 58, i to po 15 iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, devet iz srpskog naroda i pet iz reda ostalih.

Nakon kompletiranja prvog kruga izbora sa rezultatima iz Livanjskog kantona, u Dom naroda Parlamenta FBiH bit će izabrano ukupno 50 delegata. Jedini klub koji će biti kompletan - sa 17 delegata, nakon prvog kruga bit će Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

"Ukoliko ne bude žalbi, time se stiču uslovi da CiK BiH već u ponedjeljak, 11. februara, primijeni odredbe kojim se ulazi u drugi krug dodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantona u kojima ima predstavnika naroda i ostalih koji nedostaju", kažu u CIK-u BiH.

Ovakvom preraspodjelom mandata bit će popunjeno još pet delegatskih mjesta - jedno iz bošnjačkog naroda i po dva iz srpskog naroda i ostalih.

Time će u oba kruga biti izabrano ukupno 55 delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"Ako ne bude žalbi na rezultate drugog kruga, moguće je da CIK BiH već u četvrtak ili najkasnije naredni petak potvrdi rezultate izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH, te je moguće održavanje konstituirajuće sjednice ovog doma u novom sazivu", potvrđeno je iz CIK-a BiH.

Popuna Kluba srpskog naroda sa nedostajuća tri delegata izvršit će se naknadno, po posebnim propisima koje će donijeti CIK BiH.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije