Dolaze u BiH: Poznati detalji posjete švedske princeze Victorije i princa Daniela

Fena
Dolaze u BiH: Poznati detalji posjete švedske princeze Victorije i princa Daniela
FOTO: Wikimedia Commons / Prestolonasljednica princeza Victorija i princ Daniel

Prestolonasljednica princeza Victorija i princ Daniel te zamjenica premijera i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabella Lövin doputovat će u višednevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini 5. novembra kada će se susresti s bh. dužnosnicima.

Protokolom posjete predviđeno je da delegacija učestvuje u radu konferencije o klimi i inovacijama, a posjetit će i projekte koje podržava Švedska - Muzičku akademiju u Sarajevu i zanat Craft u Konjicu kao i Muzej ratnog djetinjstva te Zemaljski muzej u Sarajevu.

Planirano je da gosti iz Švedske posjete Trebević, a susrest će se i sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist podsjetila je danas da oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH živi u Švedskoj što za dvije zemlje predstavlja posebnu poveznicu, ocjenjujući da i najavljena posjeta znači produbljivanje saradnje.

Napomenula je da je Švedska treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini, a najveći među državama članicama Evropske unije. Švedska je ove godine u BiH usmjerila 19 miliona eura, a od 1995. godine izdvojila je oko 465 miliona eura za razvojnu saradnju u BiH.

Svrha te posjete je da se ojačaju već dobri odnosi između dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj jeste da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Podrška Švedske fokusirana je na oblast unapređivanja ekonomske integracije sa EU i razvoj tržišne ekonomije, oblast jačanja demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona te na oblast okoliša i smanjenje utjecaja klimatskih promjena.

Osnovne teme na koje će se fokusirati posjeta princeze Victorije i princa Daniela BiH usko su vezane za podršku Švedske, a to su klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Visoka delegacija iz Švedske boravit će u Bosni i Hercegovini do 7. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije