Doktori upozoravaju: Treba se vakcinisati, moguća epidemija gripe

Radiosarajevo.ba
Doktori upozoravaju: Treba se vakcinisati, moguća epidemija gripe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Epidemija gripe mogla bi pogoditi Bosnu i Hercegovinu u februaru, upozoravaju doktori i ističu kako su se virusi pojavili u oktobru, ali da ni sada nije kasno da se vakciniše.

"Sezona opasnijeg gripa očekuje se u drugoj polovini februara i početkom marta. Svi oni hronični bolesnici koji nisu primili vakcinu neka to urade. Trebali su to uraditi u oktobru, ali ni sada nije kasno kako bi se stvorio imunitet prije eventualne epidemije gripa", rekao je pedijatar Dragan Đokanović za TV Alfa.

Posebno je važno da se vakcinišu pacijenti koji imaju hronična oboljenja. Da bi osoba stekla otpornost na vakcinu koju je dobila potrebno je da prođe mjesec i pol dana, a u tom periodu može oboljeti od gripe.

U svijetu godišnje od virusa gripe oboli gotovo milijardu ljudi, od čega oko 500 hiljada osoba umre. U BiH na godišnjem nivou prosječno oboli oko 70 hiljada ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije