Doktor Mehmed Haznadar potvrdio: Prvi smrtni slučaj od gripe i u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Doktor Mehmed Haznadar potvrdio: Prvi smrtni slučaj od gripe i u Mostaru
Arhiv / „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru

U Mostaru je prije dva dana registriran prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe. To je za Radiosarajevo.ba potvrđeno iz Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, gdje je 53-godišnji muškarac, inicijala V. T., preminuo od influence tipa A. 

Važan lijek protiv gripe koja odnosi živote: Tamiflua nema u BiH!

Prvi smrtni slučaj od zaraze gripe u Sarajevu

Gripa u RS-u: Tokom vikenda preminulo 10 osoba, ukupno 26 žrtava

“Preminuli pacijent je 12 dana liječen na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje. On je bio inače hronični bolesnik, a kod nas je na odjeljenje došao s izrazito lošom zdravstvenom slikom. Nakon dva testa ustanovljeno je da sada preminuli V. T. ima influence tipa A. Odmah je smješten na intenzivnu terapiju, jer je stigao sa hroničnim plućnim oboljenjem”, rekao je za naš portal  dr. Mehmed Haznadar, šefa Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje u KB “dr. Safet Mujić”.

Dr. Mehmed Haznadar, šefa Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje u KB “dr. Safet Mujić” - undefined
Doktor Haznadar je rekao da su u ovoj bolnici trenutno na liječenju tri pacijenta s teškim oblicima gripe.
“Prije godinu smo održali konferenciju o potrebi vakcinaciji protiv gripe. Zdrastveni radnici moraju vakcinisati mnoge, a posebno rizične grupe bolesnika. S vakcionom dobijamo mnogo toga pozitivnog”, dodao je dr. Haznadar.

Na pitanje da kao stručnjak da savjet građanima kako da se najbolje zaštite od gripe, dr. Haznadar je rekao:  

“Treba se cijepiti protiv gripe. Savjet građanima je da se čuvaju, provjetravaju prostorije u kojima borave, te da ne idu na grupne skupove. Oni koji su se razboljeli, savjetujem da ostanu u kući I da se ne kreću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije