Dogs Trust: Osuđujemo brutalni čin trovanja pasa u Zenici

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Osuđujemo brutalni čin trovanja pasa u Zenici
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH snažno osuđuje brutalan čin trovanja pasa u Zenici i poziva odgovorne institucije da počinitelje identificiraju i sankcioniraju u skladu sa zakonom.

"Osim što je necivilizacijski i nehumano, ubijanje i zlostavljanje životinja je i krivično djelo u Bosni i Hercegovini. Ovaj neljudski čin predstavlja i direktno ugrožavanje cijele zajednice jer upotreba otrova na javnim površinama ugrožava i građane, posebno djecu.

Ovakva nedjela, i posebno njihovo eventualno nesankcioniranje, ohrabruju praksu kršenja zakona ove zemlje, kao i moralnih normi, što može voditi 'preuzimanju stvari u svoje ruke' i kad su svi drugi problemi društva u pitanju", stoji u saopćenju iz Fondacije Dogs Trust.

Izlazak nadležnog MUP-a na teren, te učešće i nadležnog Tužilaštva nazivaju ohrabrujućem, te ističu: 

"Predstavništvo Fondacije u BiH već petu godinu poziva odgovorne vlasti širom zemlje da dosljedno implementiraju državni zakon, pružajući im pri tom značajnu savjetodavnu, tehničku ali i finansijsku podršku. Uprkos postignutim rezultatima u okviru ove podrške, bez jake i odlučne inicijative lokalnih vlasti, ova pomoć ne može biti potpuno iskorištena, niti problem može biti riješen.

Predstavništvo apeluje na sve odgovorne institucije da istragu o ovom zločinu provedu do kraja i da javnost obavijeste o rezultatima, kao i da se maksimalno angažuju na provedbi Zakona i uspostavi sistema za upravljanje populacijom pasa kako psi ne bi ni živjeli na ulicama već jedino sa svojim odgovornim vlasnicima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije