Događaji i ličnosti na Radiosarajevo.ba: Šta je obilježilo ovu sedmicu?

A. D.
Događaji i ličnosti na Radiosarajevo.ba: Šta je obilježilo ovu sedmicu?
Proteklu sedmicu obilježilo je niz događaja koji su bili u žiži javnosti, a mnoge značajne ličnosti govorile su za Radiosarajevo.ba.

U Sarajevu je u 45. godini života preminuo doktor Nedžad Nakaš, šef Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

O tome u kojoj mjeri je bio omiljen i voljen u društvu svjedočile su slike sa njegove sahrane u Sarajevu gdje je na vječni počinak ispraćen uz zvuke Rolling Stonesa. 

Jedan od vodećih bh. intelektualaca, veoma angažirani profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine, dopisni član Arapske akademije nauka u Damasku i Arapske akademije u Egiptu, akademik Esad Duraković, u intervjuu za Radiosarajevo.ba otvoreno upozorava na težak položaj Bosne i Hercegovine i iznosi strah na najgorih scenarija. 

Glasanje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na nedavno održanim izborima u Beogradu, otvorilo je pitanje, ne samo paradoksa u kojem najviši zvaničnici u našoj zemlji, među kojima i budući kandidat za člana Predsjedništva BiH, nose strane pasoše, te glasaju i učestvuju u predizbornim kampanjama tih zemalja, već i eventualnih zloupotreba.  Šta su rekli naši sagovornici pročitajte na ovom linku.

Tokom trilateralnog sastanka BiH, Hrvatske i Srbije koji je održan u Mostaru član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo su govorili i o problemu granice između ove dvije zemlje pa su se i prepirali oko toga.

Osmog marta govorilo je nekoliko jakih i angažiranih žena u našem društvu. 

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a rekla je "ne Zagrebu, Beogradu i Ankari".

Dugogodišnja novinarka Arijana Saračević-Helać koja je za vrijeme rata izvještavala sa sarajevskih ulica poručila je prije je bilo više poštovanja i džentlmenstva.

Zana Marjanović, jedna je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih glumica, ali i političarka i aktivistkinja govorila je o neravnopravnom polažaju žena u institucijama FBiH, o ponašanju prema ženama, diskriminaciji i zastrašivanju i ušutkivanju.

Istražili smo i s čim se suočavaju radnice u trgovini: Od mobinga i seksualnog nasilja do nošenja pelena jer ne mogu u WC.

Filip David (78), književnik, esejista i dramaturg, jedan od osnivača protumiloševićevskog Beogradskog kruga 1990. godine rekao je u intervjuu za naš portal "politika Vučića šizofrena, pobijedili su Miloševićevi ljudi".

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer u intervjuu za Radiosarajevo.ba je poručio "Političari u BiH trebaju konačno prestati plašiti građane".

Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kojim je između ostalog predloženo uvođenje skeniranja glasačkih listića i videonadzora na mjesta gdje se vrši glasanje.

No da li ćemo ove godine ipak imati fer izbore, pročitajte na ovom linku.

Prvi smo objavili vijest da je Nermina Talić iz Jajca na 8. mart, Međunarodni dan žena, dobila zasigurno najljepši poklon u Bosni i Hercegovini.

U Ginekološko-porođajnoj službi JU Bolnica Travnik, Nermina je na svijet donijela svoje deseto dijete!

Odmah nakon toga uslijedila je i reakcija njenog muža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije