Dodikova noćna mora: Britanski vojnici pomažu EUFOR-u u mirovnoj misiji

K. S.
Dodikova noćna mora: Britanski vojnici pomažu EUFOR-u u mirovnoj misiji
Oko 40 vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva stiglo je sinoć u Sarajevo gdje će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor 2018.".

Cilj vježbe je povećanje sposobnosti EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Dolazak britanskih vojnika prvi je potvrdio britanski ministar odbrane Gavin Williamson, koji je kazao da je cilj operacije sprečavanje Rusije u miješanje u opće izbore u BiH

Upravo je ovaj kontigent britanskih snaga bio predmet medijskog spinovanja iz Banje Luke i žestokih optužbi sadašnjeg predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da “Britanci šalju vojnike kako bi njega rušili i kako oni spremaju zavjeru protiv SNSD-a, a u korist opozicije u RS-u”.

Dodik izjavio je da u BiH dolazi 40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije.

Podsjećamo, sredinom juna ove godine, kada je objavljena vijest o dolasku 40 britanskih vojnika u BiH na vojnu vježbu, Milorad Dodik je izjavio da u BiH dolazi "40 britanskih obavještajaca zamaskiranih u vojnu jedinicu, čiji će zadatak biti da prisluškuju, prate i prave informacije za medije“.

Odmah nakon ove izjave, reagirao je tadašnji ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson kazavši da “svojoj djeci ne mora izmišljati priče za laku noć. Umjesto toga, samo im pročitam bajke sa RTRS-a”.

dolazak-britanskih-snaga-aerodrom-eufor3.jpg - undefined

Foto: EUFOR

Ferguson je ocijenio da su Dodikove izjave o britanskim zavjerama bajke za djecu.

U međunarodnoj vježbi "Brzi odgovor 2018." učestvuju Višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i Taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu, koji dolazi sa Kosova da bi podržao ovu vježbu.

dolazak-britanskih-snaga-aerodrom-eufor2.jpg - undefined

Foto: EUFOR

Vježba će se održati na teritoriji Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta u jednakoj mjeri.

Vojna oprema bit će dopremljena na Međunarodni aerodrom Sarajevo ukrajinskim transportnim avionom "Antonov 124", koji je jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije