Dodikov recept za BiH: Hrvatima entitet, RS-u samoopredjeljenje, Bošnjacima Bosna

RTRS
Dodikov recept za BiH: Hrvatima entitet, RS-u samoopredjeljenje, Bošnjacima Bosna
Foto: AA / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za politički magazin "Pečat" na RTRS-u da "ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane", jer je "nastala kao eksperiment" i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja.

Dodik je kaže da je "BiH u stagnaciji i raspadanju" i da to niko ne može da spriječi, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

Ističe da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao dio napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

"BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebalo da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država - Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne - bio uspješniji i imali bi daleko više napretka", smatra Dodik.

Dodik naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može da funkcioniše bez bazičnog dogovora, da je ovakvo stanje neodrživo.

"Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u dijelu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom, te da se koncentrišu oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspješniji", naglasio je on.

Dodik kaže da predsjednik SDA Bakir Izetbegović, neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi RS, "vodi BiH u propast".

Ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati "status quo" jer ne želi SNSD u Savjetu ministara dok ne shvate da, kako kaže, entiteti ne mogu komandovati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora.

"Bosna i Hercegovina nije u statusu quo, ona je u stagnaciji i raspadanju. Bakirova vizija Bosne je takva da nema RS-a, jer kaže 'neće nama entiteti uređivati, nego neko drugi'. Ko drugi? Allah će uređivati, a ne realan politički dogovor", kaže Dodik.

Govoreći o najavi SDS-a i PDP-a da će pokušati da formiraju vlast na nivou BiH, Dodik naglašava da oni nemaju odgovornost prema narodu i da njihovo djelovanje u Sarajevu u posljednjih pet godina, predstavlja spiralu "izdaje nacionalnih interesa RS-a" i omalovažavanja srpskog naroda.

"Narod mora da zna da predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik PDP-a Branislav Borenović i njihovi sljedbenici vrše dodatnu produženu izdaju srpskih nacionalnih interesa. Šarovića ne zanima Republika Srpska, već samo fotelja u Sarajevu i dogovor oko toga", kaže Dodik.

Dodik poručuje da će SNSD blokirati sve procese na nivou BiH ukoliko SDS i PDP formiraju vlast mimo izborne volje građana RS-a. Podsjeća da im je ponuđeno jedinstveno djelovanje svih stranaka iz RS-a u Sarajevu, ali da su to ove dvije partije odbile i izabrale Izetbegovića, "ignorišući srpske nacionalne interese".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije