Dodikov ratni zov

Radiosarajevo.ba
Dodikov ratni zov
Foto: 24sata.hr / Milorad Dodik - Radovan Karadžić

Na posljednjem sastanku građana Kozarca i oficira bivše JNA-a, odnosno već Vojske Jugoslavije Slobodana Miloševića maja 1992. godine, Bošnjacima Prijedora postavljen je ultimatum da odmah predaju “7.000 cijevi”.

Piše: Faruk Vele 

Zeljaja i Karadžić

"Major Radmilo Zeljaja rekao nam je doslovno: "Ukoliko ne vratite 7.000 cijevi, sravnit ću Kozarac sa zemljom", posvjedočio je u Haagu, i to na suđenju zločincu Ratku Mladiću, oktobra 2012. godine, svjedok Mevludin Sejmenović, opisujući kako su srpske snage preuzele vlast u Prijedoru.

Bećir Medunjanin je kazao majoru, a kasnije generalu Zeljaji: "Kako da vratimo kad nemamo?".

Na to  je Zeljaja samo odgovorio: "To je, gospodo, vaš problem. Sastanak je završen”.

Oko 14 sati 24. maja 1992. godine napadnut je Kozarac. Napad je započeo teškim granatiranjem, nakon čega je uslijedio prodor tenkova  i pješadije. Poslije granatiranja, srpska pješadija je ušla u Kozarac i počela paliti kuće. Jednu za drugom... Žene i djeca su odvojeni od muškaraca, a muškarci odvedeni u Keraterm, Omarsku, Trnopolje. Mnoge od žrtava kasnije će završiti u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici Europe nakon Drugog svjetskog rata...

Nešto između ultimatuma majora Zeljaje i prijetnji Radovana Karadžića u Skupštini BiH o "istoj onoj autostradi pakla i stradaja", izrekao je jučer na Mostarskom sajmu gospodarstva predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdeći, u stilu Miroslava Šolovića, notornog vođe srpskih mitingaša i huškača na Kosovu krajem 80-tih, da je predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, upoznao da se Bošnjaci naoružavaju, da postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u Federaciji BiH, te da se u režiji SDA organizira popisivanje svih vojno sposobnih Bošnjaka...

Prema Dodikovim riječima, to se radi da bi se utvrdio tačan profil tih osoba, gdje su bili, šta su radili u toku rata, kao i da se pripreme oni koji nisu vojno sposobni za „neke eventualnosti“.

„Upoznao sam (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića s tim“, rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

Naravno, vidjeli smo uigrani pas Dodika, njegovog domaćina, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i "dragog gosta" iz Srbije, koji se pravio da "ne čuje dobro".

Nije, istina, zaprijetio kako "niko ne sme da vas bije", ali je itekako dobro razumio ono što je Mile htio da kaže.

Bio je to, kako je primijetio Dino Mustafić, dogovor Cvetković-Maček 21. stoljeća.

Dodik, onaj koji crta granice novih država, maše "velikom Srbijom", priređuje parade, kupuje duge cijevi, koji formira paralelnu obavještajnu službu, koji kroz rezervni sastav želi formirati svoju vojsku, te izvodi specijalce na entitetsku granicu - optužuje Bošnjake da pripremaju rat! Poznato, zar ne?!

Novi Gazimestan

I sve to pred Draganom Čovićem koji je u Mostaru ovih dana obnovio tzv. Herceg-Bosnu, poručio da želi da se uveže sve što nosi to ime, pokrenuo TV Herceg-Bosne...

Možda će sada nešto jasnija biti ona ocjena Senada Pećanina kako smo na nedavnom obilježavanju godišnjice NATO intervencije u Srbiji mogli svjedočiti novom Gazimestanu.

A poruka da smo "u bitkama i pred bitkama", te da "one nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene" od jučer je više je nego jasna. 

Nije zato slučajno da domaćin Čović veli kako ima razumijevanje za Republiku Srbiju u pogledu NATO-a, kao što nije slučajno da su Rusi već ranije izrazili interes za mostarski "Aluminij", te nedaleko od mjesta gdje se održavao Sajam.

Dio je to istog mozaika koji itekako ima veze i sa aferom "Špijuni" koja već danima potresa region. I ona je duboko usmjerena protiv ove zemlje. No, za razliku od BiH, u Sloveniji gdje je, također, otkriven obavještajni prodor Zagreba, zasjedaju razni odbori, državni vrh... Ambasador BiH nije povučen iz Zagreba, iako slovenački jeste itd.

Eto tako, nakon "zelene transverzale" u srbijanskim medijima prošlog ljeta, i Dodik, dakle, sada vidi i "hiljade Zelenih beretki". Isti je to ratni zov, ista propaganda koja je devedesetih u smrt odvela desetine hiljada nevinih ljudi.

Ali, to je samo dio propagande koja se već mjesecima vodi protiv Bosne i Hercegovine.

Beogradske “Večernje novosti”, poznate i kao list koji je objavio Memorandum SANU-a 1986. godine, objavile su u novembru 2017. godine informaciju kako Bakir Izetbegović, tada član Predsjedništva BiH, provodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada “prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu”.

Srbija sprema rat?

Nekoliko mjeseci kasnije, u februaru 2018. godine, zagrebački "Globus" donosi opsežnu analizu Mirjane Kasapović i Ive Lučića, šefa svih hrvatskih špijuna, u kojoj opet BiH i Izetbegovića dovode u vezu s osnivanjem vojske, koja se, po njima, priprema za novi rat.

Iako je naslovna strana "Bakirova Bosna - tko sprema 'askere' za novi rat" dobila brojne kritike, ona je očito imala svoju političku svrhu.

Nakon mostarskog susreta valjda je jasno šta povezuje "Globus" i "Večernje novosti" i ostale srpsko-hrvatske medije u čijim strategijama i planovima nema ništa što već nije viđeno ovdje.

Zadnji put kada se propaganda iz susjedstva trudila dokazati da Bosna i Hercegovina, Bošnjaci i bosanskohercegovački patrioti spremaju tobože ratove, ili da su ovdašnji nosioci svjetskog terorizma i prijetnja Europi i svijetu, što se neskriveno radi i u Beogradu i u Zagrebu, potekle su rijeke krvi nevinih.

Novosadski historičar Milivoj Bešlin upozorio je još 2017. da se „Srbija sprema na rat“, te da „sve sluti na još jedan krug nevolje na Balkanu“. U intervjuu autoru ovih redaka rekao je srpska elita spremna da mijenja granice. Ni Hrvatska posljednjih godina ne ostavlja nikakve dileme o svojim interesima u BiH.

Zašto se ovakvi glasovi u Sarajevu prešućuju?

"Problem sa Dodikom, kao uostalom i Čovićem, jeste što su oni beskrajno ozbiljni u onome što rade, oni ne blefiraju i oni će ići do kraja ako im se ne suprostavi! Sve što govore, oni to i misle! Dakle, ako im se ne suprostavimo, oni će napraviti i veliku Srbiju i Herceg Bosnu!", upozorio je Radiosarajevo.ba Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Krajnje je vrijeme da izvučemo glavu iz pijeska. Crni oblaci zla ponovo se nadvijaju nad našom domovinom. Oni koji stoje iza svega, imaju jasan cilj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije