Suluda tvrdnja Željke Cvijanović: "RS je nastala u miru"

Radiosarajevo.ba
Suluda tvrdnja Željke Cvijanović: "RS je nastala u miru"
Foto: Printscreen / Milorad Dodik

U dvorani Borik u Banjoj Luci održava se akademija povodom neustavnog, tzv. dana RS, kojoj prisustvuju predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, predjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, patrijarh srpski Irinej.

Na akademiji su prisutni i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer tog bh. entiteta Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova i odbrane Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadori Rusije i Sbije u BiH Petar Ivancov Aleksandar Đorđević...

Obraćajući se prisutnim, član predjedništva BiH Milorad Dodik se osvrnuo na one koji, kako je kazao, "osporavaju ovaj dan".

"Oni će osporavati, a mi ćemo slaviti, kazao je Dodik.

Rekao je da će doći "vrijeme kada će Srbi imati pravo na samoopredjeljenje". 

"Poručujem odavde da ne prihvatamo inkviziciju Ustavnog suda koji BiH", kazao je Dodik, aludirajući na odluku kojom jeobilježavanje 9. januara proglašeno neustavnim.

Milorad Dodik - undefined

Foto: Printscreen: Milorad Dodik

Srbijanska premijerka Ana Brnabić najavila je da će Srbija nastaviti pomagati srpski narod u projektima, između ostalog, radovima na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

Premijerka manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović kazala je da su "mnogo toga uradili sami ili pomoć Srbije", jer nemaju sagovornika, ambijent u okruženju nije stimulativan...

Zaželjela je nastavak dobre saradnje sa Srbijom, Rusijom, Kinom, ali i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Kazao je da je RS mnogima "trn u oku" te je iznijela krajnje susludu tvrdnju da je "!RS, za razliku od Federacije BiH, nastala "prije ratnih dešavanja, u miru". 

"Federacije BiH nastala je kao produkt ratnih sukoba, a dejtonska BiH kroz Dejtonski sporazum", kazala je Cvijanović.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije