Dodik: SDA je remetilački faktor za formiranje vlasti, u Srebrenici nije bilo genocida

Radiosarajevo.ba
Dodik: SDA je remetilački faktor za formiranje vlasti, u Srebrenici nije bilo genocida
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH, član najvišeg državnog tijela Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

"Situacija u BiH ostaje ista, a jedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA", rekao je Dodik.

Istakao je da odluka RS-a da ne podrži integracije u NATO, te dodao da je to jasno iskazano rezolucijom Skupštine manjeg bh. entiteta.

"Niko nema pravo da to prekrši. U razgovoru sa Džaferovićem sam iznio je da potrebno da se formira Vijeće ministara i istakao sam da u Evropskoj uniji pet zemalja nije u sastavu NATO saveza. Niko više nije naivan oko ANP-a, da se putem nekih inicijativa međunarodnih faktora može doći do nekog akta, ali mi ne želimo da učestvujemo u tome", naglasio je Dodik.

Naveo je da danas u BiH postoji niz institucija koje nemaju nikakvu funkciju.

"Prije masovnih intervencija visokih predstavnika u institucijama BiH bilo je zaposleno 3.000 ljudi, a danas 24.000. Što znači da je cilj bio centralizacija", kaže Dodik.

On je naglasio da NATO integracije nisu u nadležnosti visokog predstavnika, baš kao ni evropske integracije.

"Petljajući se, on krši svoja ovlašćena i krši Dejtonski sporazum, tačnije aneks 10. Visoki predstavnik je obmanuo i Ujedinjene nacije", napomenuo je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na najavu visokog predstavnika da će naredne godine nametnuti zabranu negiranja genocida u Srebrenici.

"On to ne može učiniti zato što u Srebrenici nije bilo genocida. A to je pitanje institucija BiH", rekao je Dodik i ponovio da Inzko nije zadužen za euro-atlantski put BiH.

Dodik je bio oštar prema Valentinu Inzku za kojeg je rekao da je "svrha njegovog postojanja" plaća od 24.000 eura na koje ne plaća porez.

"Nikad ni novčić nije dao u dobrotvorne svrhe, sve ljubomorna ostavlja sebi", rekao je Dodik.

"Neću da sjedim uzalud i zabavljam čaršiju", prokomentirao je Dodik novinarsko pitanje o neuspjehu formiranja vlasti u BiH.

Ukazao je da su migrantski problemi veoma vidljivi.

"Treći put tražimo od Vijeća ministara da nam dostavi operativan plan, koji je provodiv. Nismo dobili izvještaj, i ponovo smo tražili od da nam se dostavi taj operativni provodiv plan", istakao je on.

Dodik je rekao da ne negira BiH, ali da neće dozvoliti "kršenje prava Srba"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije