Dodik: Nema meni ko šta predlagati! Dok sam ja tu neće biti glasanja o ANP-u!

Faruk Zametica
Dodik: Nema meni ko šta predlagati! Dok sam ja tu neće biti glasanja o ANP-u!
Foto: Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik dogovorili su se danas da otkažu za danas predviđene redovnu i vanrednu sjednice Predsjedništva BiH. 

Komšić, Dodik i Džaferović se dogovorili da otkažu obje sjednice Predsjedništva

Nakon što je postignut ovaj dogovor konferenciju za medije zakazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Od predloženih 25 skinuto je 12 tačaka dnevnog reda. Da je ANP ostao ja bih glasao protiv", kazao je Dodik novinarima ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

"Drago mi je što smo na sjednici obavezali Savjet ministara za izgradnju GP Ljubovija", nastavio je Dodik pa rekao i da je "mnogo toga skinuto s dnevnog reda, između ostalog i pitanje vojske na granici."

Dodik je, kako je istaknuo, smatrao da je pametno da se ne održi vanredna sjednica: "Mislim da je ovo napravljeno protivno sporazumu koji smo potpisali. U konačnoj verziji sporazuma nije se našlo pitanje ANP-a, odnosno da se on preda. Nema potrebe da se raspravlja o ANP-u."

Mi nećemo pristati na ANP, ponovio je srpski član Predsjedništva BiH. 

"Oni to gledaju kao da su to ranije donešene odluke, ali imamo i nove odluke. Naprasno je predloženo nekih 29 tačaka dnevnog reda, a mi smo skinuli 15. Smatramo da treba izabrati Vijeće ministara, a oni da stave na dnevni red, sve što je bitno za BiH. Odbio sam prijedlog da se preda ANP i da se formira VM. To su i neki stranci jučer predlagali. Dok sam ja tu, neće biti glasanja o tom famoznom ANP-u", podvukao je on te komentirao:

"Ja sam pokušao da objasnim sve. Bakir [Izetbegović, op.pr.] to interpretira na svoj način. Ja nisam potpisao njegove želje, nego sporazum. Tamo je napisano da nijedna odluka, pa ni ANP ne uslovljava europski put. Niko nije pitanje NATO-a postavi kao uslov za EU. Rekli su da trebamo uraditi tri stvari - certifikacija diploma, roaming i da se formira vlast. Veoma sam jasno na sastanku s Wigemarkom rekao da nikakvog ANP-a neće biti. Sve drugo je izmišljotina. Jasno su znali šta potpisuju, a nigdje nije bilo ANP-a, odnosno da će biti prihvaćen ANP.

Bih je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ključni su subjekti entiteti. To što se to ne sviđa Izetbegoviću njegov je problem. Sve odluke će donositi dva entiteta. Ne bi se trebali igrati s političkom voljom srpskog naroda. Mi nismo tu da ispunjavamo želje. Gospodin Komšić nas je obavijestio da SIPA provjerava sve oko gospodina Tegeltije."

Nema meni ko šta predlagati, priča Dodik pa ponavlja da ta tačka nije ni trebala biti na sjednici.

"Zašto je Komšić stavio i zašto je povukao to treba pitati njega i drugog člana Predsjedništva. Volio bih da riješimo pitanje mandatara do petog septembra. Mi provodimo volju naroda i neću da mijenjam odluku NS. Neće se to desiti. NS je jedino mjesto gdje donosimo stavove srpskog naroda. Ne razumijem zašto su povukli, ako su ranije predložili. Nemam ništa protiv toga da bude tačka dnevnog reda, ali ja bih glasao protiv", peti put je Dodik kazao.

Procijenio je on i da je bilo predloženo "još opasnih stvari": "Da se daju svi podaci Amerikancima. I da to provodi Ministarstvo sigurnosti. Za to postoji agencija za statistiku. Skinuli smo još dosta tački dnevnog reda, jer mislim da se ne poštuje institucija Predsjedništva."

A, onda se obrušio i na HDZ i situaciju u Drvaru:

"HDZ u Drvaru želi organizovati obilježavanje, a ako do toga dođe ja ću biti među onima koji će to fizički spriječiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije