Dodik o sporazumu trojke: Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni

Srna
Dodik o sporazumu trojke: Nema puta u NATO dok se stav RS ne promijeni
Foto: Srđan Ilić/Pixsell / Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao sa liderima SDA i HDZ-a BiH, kao izbornim pobjednicima u FBiH, u najboljem interesu RS-a i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama RS-a od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

"To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav RS-a ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u RS-u bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je dodao da su se svi koji su pažljivo pročitali sporazum mogli uvjeriti da je sa strane RS-a i SNSD-a učinjeno sve da bude formirano Vijeće ministara u skladu sa izbornim rezultatima i promovisanim politikama RS-a.

"Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spašavati BiH, ali sgurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo RS i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebalo da servisiraju entitete bila je i ostala naša politika", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako su neki vjerovali da će SNSD izaći na izbore, dobiti podršku naroda i reći da neće da preuzme odgovornost i da će je prepustiti nekim drugima, onda takvi nisu ništa razumjeli.

"Mi smo izašli na izbore da pobijedimo katastrofalnu politiku uperenu protiv RS-a koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobijedili smo i sada želimo da uradimo sve da našu politiku, koja podrazumijeva da je RS prije svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis RS-a i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se RS disciplinuje. To je razlika između nas i onih koji nas posljednjih dana napadaju", kaže Dodik.

Na pitanje da li je očekivao takva reagovanja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

"Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada. Prije bih rekao da je sporazum došao sa nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim učesnicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na šta RS ne može pristati i ko su pobjednici u RS-u. Jasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za RS, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i po godine koliko sjede u Sarajevu", istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije