Dodik: Ovo nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama

A. B.
Dodik: Ovo nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama
AA / Milorad Dodik
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, nakon današnje presude Ratku Mladićiu, izjavio je kako presuda nije nikakvo iznenađenje.

Dodik je kazao kako će današnja presuda osnažiti srpski narod. Prema njegovim riječima, Mladić je oduvijek bio heroj, jer je u nemogućim uvjetima spriječio genocid nad Srbima, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj. 

"Ovo nije presuda srpskom narodu, već sramni šamar srpskim žrtvama. Presude ne mogu utjecati na naše historijske činjenice. Mladić je advokatskog tima zahtjevao da se dokaže istina. Samo historija će dati konačan odgovor ko je general Mladić. Ne znam da li je danas i u jednom srpskom domaćinstvu neko povjerovao da je general Mladić kriv. Za njega je odavno rezervirano mejesto heroja jer je on to tako uradio krzo svoju vojsku i narod", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je general Vojske Republike Srpske (VRS) ušao u srpske pjesme te da je to "njihovo" najjače oružje koje traje kroz vrijeme.

"Niko u Srbiji nije bio naivan povjerovao da će se Mladiću 2011. godine, kad aje uhapšen, i suditi. Na ovakvu presudu nas upućuje skandalozna statistika suda u Hagu. Tužilaštvo u Hagu nikada nije optužilo nijednu osobu za genocid. Za zločine počinje na području BiH osuđeno je 90 Srba, a najteži od njih je zločin protiv čovječnosti", rekao je Dodik.

Kazao je kako su podignute optužnice samo protiv tri slučaja, kada je riječ o zločinima Bošnjaka nad Srbima. Spočitao je kako je Srbima izrečeno pet doživotnih kazni zatvora i to 758 godina zatvora,a da je Bošnjacima izrečeno 50 godina zatvora za ista zlodjela.

"Haški tribunal će ostati kao mjesto za dodatni raskol na ovim prostorima, a nikako za suživot i pomirenje. To je mjesto nepravde smišljeno da se srpske žrtve ponovo pobiju, da se tamo dovedu srpske žrtve i da im se ponovo sudi. To je sve smišljeno napravljeno za srpske žrtve", rekao je Dodik.

Dodao je kako je sud u Hagu osudio Mladića, jer je prema njegovim riječima, branio srpske položaje koji su od 1992. do 1995. napadani od Međunarodne zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije