Dodik: Zalagat ću se da BiH odbije svaku finansijsku pomoć za migrante

Srna
Dodik: Zalagat ću se da BiH odbije svaku finansijsku pomoć za migrante
Foto: AA / Milorad Dodik
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je "BiH potpuno zakazala kada je u pitanju migrantska kriza i da nema mehanizam za borbu protiv toga".

"U BiH trenutno ima oko 4.000 migranata koji su smješteni na različitim lokacijama. Mi ne znamo gdje su oni, a politika Evrope koja se odnosi na migrante zadire u stabilnost Evrope i pokušavaju da migrante smjeste u dodirne zemlje", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da je austrijski kancelar Sebastian Kurz prije nekoliko mjeseci ponudio finansijsku pomoć zemljama, koje graniče sa EU i koje prihvate da formiraju kampove za migrante.

"Zalagat ću se da svaku finansijsku pomoć odbijemo sa stanovišta obaveza da prihvatimo migrante. Ova klackalica predugo traje. Migranti su ozbiljan bezbjednosni, socijalni, zdravstveni i komunikacijski problem", rekao je Dodik.

On kaže da BiH nema mehanizme da odgovori na pitanje migranata, ali i da će se "potruditi da pokušamo naći neke odgovore u Predsjedništvu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije