Dodik: Za nas je prihvatljiv prijedlog Srbije o razgraničenju s BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: Za nas je prihvatljiv prijedlog Srbije o razgraničenju s BiH
Foto: AA / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se rješavanje pitanja granica između Srbije i BiH mora aktuelizovati i da se ne smije ostaviti vremenu sa uvjerenjem da će se samo od sebe riješiti, a za Tanjug kaže da bi trebalo prihvatiti sporazum o razgraničenju koji je predložila Srbija.

Dodik je tokom Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi ukazao na problem granice BiH sa Hrvatskom i Srbijom, navodeći da postoji zastoj i da se ta pitanja moraju aktuelizovati.

On je predložio da Srbija formira stručnu komisiju koja treba da riješi redoslijed poteza - da li da se granice utvrde prema katastarskom stanju, pa da se onda mijenjaju ili obrnuto.

U izjavi za Tanjug, Dodik navodi da je, prema njegovom mišljenju, izlaz iz zastoja - prihvatanje sporazuma onako kako je predložen krajem 2017. godine.

“Mi ga prihvatamo, ostaje da ga prihvati i bošnjačka strana”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da su, u mandatu prethodnog Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović prihvatili da to pitanje bude riješeno, ali je to osporio bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović i to samo, kako kaže Dodik, iz želje da to pitanje ostane otvoreno.

Zato će, dodaje, rješavanje tog pitanja morati da čeka “situaciju kod Bošnjaka”, što je, primjećuje, izlišno jer su na spornim područjima, i sa jedne i sa druge strane, Srbi, Srbija i RS.

“U tom pogledu, mi to pitanje iz RS posmatramo kao nešto nevažno, a oni u Sarajevu pokušavaju da to pitanje zgrabe i da se oko toga spore”, rekao je Dodik.

Granica BiH i Srbije duga je 335 kilometara, a sporni su dijelovi kod Zvornika i Bajine Bašte, odnosno dvije hidroelektrane Zvornik i Bajina bašta, pruga Beograd-Bar koja prolazi kroz BiH i opštine Priboj i Rudo.

Na trilateralnom sastanku BiH, Srbije i Hrvatske u Mostaru prošle godine bilo je riječi o ovom problemu, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tada medijima prenio da je Srbija već ponudila kompromisno rješenje na osnovu razgovora u Sarajevu i da su “dvojica od trojice predstavnika BiH”, kako misli, bila su sklona da ga prihvate.

“Spremni smo da i dalje razgovaramo, jer smatram da to nije tako krupan problem. Tih 373 kilometra granice možemo da riješimo i mnogo brže”, rekao je tada Vučić i objasnio da je Srbija, kada je riječ o hidroelektranama, prihvatila da granica ide sredinom toka Drine u tom dijelu.

“Mi dostavljamo papire da je Srbija ulagala sa druge strane rijeke, kao i o eksproprijaciji, a od druge strane nismo dobili nijedan dokument o ulaganju. Radi se o 14 i 37 hektara, a ne o stotinama hiljada. Tražili smo pravo službenosti na 99 godina, a teritorija je vaša”, rekao je tada Vučić na primjedbe Bakira Izetbegovića o narušenom interesu BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije