Dodik za albansku TV Klan: Ne vjerujem da je moguće da BiH opstane

Tanjug
Dodik za albansku TV Klan: Ne vjerujem da je moguće da BiH opstane

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dao je intervju za albansku TV Klan u kojem je rekao da je "rješavanje pitanja Kosova i Metohije državno pitanje Srbije".

"Poštovat ću stav Beograda i stati iza njihove odluke. Do rješenja mora doći dijalogom", rekao je Dodik.

Dodao je da podržava stavove i napore Beograda i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je Vučić političar koji će izgraditi konsenzus ili većinsko mišljenje Srbije o tom pitanju.

Dodik je podsjetio da "Republika Srpska nije dala Bosni i Hercegovini da prizna Kosovo", što je, kaže, "logično", jer ako Srbija ne pristaje na to da je Kosovo država, kako može RS da pristane.

"Kosovo i Albanija se, koliko vidim, sve više integrišu i dijele zajedničke političke vrijednosti u tom pogledu. Јa čak mislim da je to normalno. A, zašto onda nije normalno da mi Srbi iz RS-a pratimo ono što je Srbija", upitao je Dodik.

U intervjuu za TV Klan, Dodik je rekao da "ne vjeruje da je moguće da BiH opstane", i da BiH opstaje zato što je to međunarodni projekat, a sve što je bilo međunarodni projekat u istoriji - mijenjalo se.

Navodi i da "BiH ne predstavlja volju naroda u njoj": Hrvati su, kaže, "nezadovoljni jer su im ukinuta prava koja su imali Dejtonskim sporazumom", Srbi zbog toga što su RS-u oduzeta mnoga ovlašćenja, a "Bošnjaci bi najradije svoju republiku", bez etničkih oznaka, što je pokazala deklaracija Bakira Izetbegovića.

Nezadovoljna je, dodaje, i međunarodna zajednica, jer, prema njegovoj ocjeni, još pokušava da vlada istim principima kao prije 20 godina.

Navodeći da je djelovanje njegove partije u RS-u dominantno, Dodik je kazao da poštuje Dejtonski sporazum, ali ukazuje da je BiH u krizi, možda i većoj nego nakon rata 1996. godine, te da sigurno on za to nije kriv. Video Dodikovog nastupa možete vidjeti OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije