Dodik otkrio ko su kandidati SNSD-a za novi saziv Vijeća ministara

Fena/Radiosarajevo.ba
Dodik otkrio ko su kandidati SNSD-a za novi saziv Vijeća ministara
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik očekuje da će najkasnije do 23. decembra biti zakazana sjednica parlameta BiH na kojoj bi bilo izabrano novo Vijeće ministara.

Dodik je rekao da očekuje da će do kraja iduće sedmice biti izvršena provjera kandidata za ministarska mjesta u Vijeću ministara, a sjednica parlamenta bi u tom slučaju bila zakazana 18. decembra, a najkasnije do 23. decembra.

"Na ovaj način bi završili proces koji je neopravdano dugo trajao i koji je doveo do zastoja na mnogim poljima" rekao je Dodik, prenosi Srna.

Čović i Dodik s Tegeltijom: Što prije formirati Vijeće ministara BiH

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Milorad Dodik i Dragan Čović, sastali su se večeras u Banjoj Luci sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom. Naglasili su da je potrebno što prije formirati Vijeće ministara i početi sa radom kako bi bio otkočen proces provođenja ekonomskih reformi na dobrobit svih građana, saopćeno je iz SNSD-a.

Dodik je napomenuo da će ministarska mjesta u novom sazivu Vijeća ministara BiH biti popunjena u skladu sa dogovorom koalicionih partnera.

"Sinoć smo razgovarali sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, koji je meni i predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji saopštio da će do ponedjeljka dostaviti imena kandidata za ministre", rekao je Dodik.

Ako to isto učini i bošnjačka strana, kaže Dodik, Tegeltija može u ponedjeljak, 9. decembra da zatraži provjeru kandidata.

Inače, Staša Košarac i Vojin Mitrović su kandidati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za ministre u Vijeću ministara Bosne i Herecgovine, potvrdio je Dodik.

Za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnosa ići će Staša Košarac, a za ministra prometa i komunikacija Vojin Mitrović, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ostala mjesta iz srpske kvote, kako je dodao, bit će popunjena u skladu s dogovorom s koalicijskim partnerima SNSD-a.

Ko je Staša Košarac 

Državni parlamentarac Staša Košarac rođen je 1975. godine u Sarajevu. Oženjen je sa Sanjoms kojom ima troje djece: Minju, Marka i Uroša. Živi u Istočnom Novom Sarajevu. Diplomirao je 2014. godine na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment u Beogradu. Košarac je član Glavnog odbora SNSD-a, a prvu javnu funkciju je dobio sa 25 godina kao odbornik u Skupštini Općine Višegrad. Već 2004. osvaja mandat u NSRS, a dvije godine kasnije postaje predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Vijeću naroda RS-a. Istu funkciju od 2010. vrši u Domu naroda Parlamenta BiH. Košarac se na općim izborima 2014. kandidovao za poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH i osvojio je mandat. Isto mu je uspjelo i četiri godine kasnije. Novinarima CIN-a nije želio govoriti o tome šta je radio prije nego što je započeo političku karijeru, osim da mu je prvo zaposlenje bilo u privatnoj firmi. U Istočnom Novom Sarajevu posjeduje stan od 61 metra kvadratnog čiju je vrijednost procijenio na 72.000 KM. Stan je pod hipotekom do 2022. godine. Od 2018. godine je vlasnik apartmana na Jahorini koji je naslijedio od majke. Vozi Volkswagen T-Roc vrijedan 54.000 KM, a supruga Sanja Fiata Pandu vrijedan 10.000 KM. Tokom 2018. godine je zarađivao nešto više od 5.000 KM mjesečno, podaci su CIN-a.

Ko je Vojin Mitrović

Vojin Mitrović, poslanik u NSRS, rođen je 1961. u bijeljinskom selu Donji Brodac. Sa suprugom Nelom živi u Bijeljini i ima dvoje djece - Stefana i Jelenu. Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, dok je diplomu mašinskog inžinjera stekao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu gdje je 1999. magistrirao, a zatim i doktorirao 2007. 

Odmah nakon diplomiranja 1984. godine kratko je radio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a zatim u fabrici „Majevica“ u Bačkoj Palanci. Sljedeće godine se zapošljava u Fabrici savitljivih cijevi i vratila „Panaflex“ u Bijeljini, koja je tada poslovala pod imenom UNIS „Mladost“. U „Panaflexu“ je radio do 1992. godine kada postaje direktor u svojoj novoosnovanoj firmi „Oktan promet“. Devet godina kasnije Mitrović u procesu privatizacije kupuje jedan dio „Panaflexovih“ akcija, a 2007. i njegova firma kupuje dio tog preduzeća.

Član SNSD-a postao je 2005, a iz nje je istupio 2012. . Dvije godine kasnije pred opće izbore u BiH postao je član Narodnog demokratskog pokreta i na tim izborima u oktobru dobija poslanički mandat u NSRS. Mjesec dana nakon izbora istupa iz NDP-a i ponovo postaje član SNSD-a. Mitrović je jedan od dva poslanika iz afere „Dva papka“ uz čiju pomoć je formirana Vlada RS-a. Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Danas je član Predsjedništva SNSD-a.

Mitrović ima kuću sa dvorištem u Bijeljini čiju je vrijednost procijenio na milion maraka. Pored nje ima još jednu kuću, ribnjak i deset hektara zemljišta u Bijeljini te nešto manje od dunuma zemljišta u Loznici u Srbiji. Supruga Nela ima kuću i dva poslovna prostora u Bijeljini te stan i garažu u Beogradu. Sin Stefan ima stan i garažu u Novom Sadu i oko 1,3 hektara zemljišta u Bijeljini. Mitrović je ove nekretnine procijenio na oko 2,34 miliona KM.

Mitrovići u svom vlasništvu imaju firme „Šipad komerc“ i „Oktan promet“, obje u Bijeljini. Njihove firme imaju akcije u javnim preduzećima „Pošte Srpske“, „Komunalac“ a. d. Bijeljina i PD „Semberija“. „Panaflex“, u kojem su imali skoro 50 posto akcija, je 2016. nakon stečaja prestao sa radom. Vrijednost njihovih firmi i akcija u javnim preduzećima je oko 16,6 miliona maraka. Prosječna mjesečna primanja u NSRS-u su mu oko 3.600 KM, pored toga je i član Nadzornog odbora bijeljinskog javnog preduzeća „Komunalac“ i za taj angažman ima još 300 KM svakog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije