Dodik: Usaglašena jedinstvena trasa autoputa Beograd - Sarajevo

E. H.
Dodik: Usaglašena jedinstvena trasa autoputa Beograd - Sarajevo
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara BiH iz resora komunikacija i transporta radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Kako je naveo Dodik, usaglašena je jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima i koja će biti formalno ucrtana u kartu Bosne i Hercegovine u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog nakon čega će se uputiti Turskoj na daljnje odlučivanje i proceduru.

„To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo mi predložiti Turskoj. Sve će se to uklopiti na sve ono što se radi u RS. Ovo je veliki investicioni poduhvat, preliminarno se govori o tri miljarde eura. Ali bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu. Srbija već ima aranžman s Turskom i u junu kreće izgradnja trase prema BiH. Oni su imali plan, evo sad i mi pravimo taj početni korak, RS preuzima obavezu da finansira toga i spremna je da na svom prostoru vodi izgradnju toga. Spremni smo da počnemo izgradnju brze ceste od Zvornika“, pojasnio je Dodik.

Dodao je kako smatra da ono što je danas dogovoreno korisno i za RS, FBiH, ali i za BiH.

„Ukoliko ova trasa bude stavljena u funkciju put od Ljubljane do Soluna bit će kraći za 200 kilometara. Moramo da pravimo puteve, jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze“, istakao je Dodik.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić ovom prilikom istakao je da cilj sastanka bio da se vidi šta je to do sad dogovoreno između FBiH i RS.

„Zastupali smo interese oba entiteta. Spojnica ide na Vardište i kao takav je nastao koridor Vardište – Sarajevo preko Pala i Rogatice s priključkom za Goražde. Akcent je i da se to poveže s Koridorom Vc, preko kojeg ćemo to spajati s Tuzlom. Sve ćemo to uskoro prezentirati javnosti na jednoj karti kako bi bilo jasnije. Ogroman je ovo posao i ne moramo govoriti koliko je ovo značajno“, poručio je Lasić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kazao je da postoji veliki interes da se RS ali i BiH poveže s Srbijom.

„Akcent u narednom periodu pravimo na izgradnji Koridora Vc. Tu je i priča o mostu na Rači koji je međudržavni projekt i treba se sa Srbijom potpisati i sporazum o graničnim prijelazima“, smatra Trninić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije