Dodik: U BiH ni na jednoj strani nema potencijala za sukob

Radiosarajevo.ba
Dodik: U BiH ni na jednoj strani nema potencijala za sukob
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi stabilnu regionalnu mirovnu politiku, te da bi to konačno trebalo da shvate svi u BiH.

“Od Vučića ste mogli samo da čujete da poštuje teritorijalni integritet BiH, da je za dobru saradnju, ali isto tako da poštuje činjenicu da u BiH postoje dva entiteta i tri naroda i sve što se dogovore dva entiteta i tri naroda on stoji iza toga. Nije rekao da treba ovakva ili onakva mjera”, izjavio je Dodik.

On je istakao da Vučić ima niz dobrih regionalnih mjera koje treba prihvatiti i u tom pogledu realizirati.

Odgovarajući na pitanje kakva se slika šalje okupljanjem predstavnika Srba iz regiona u Beogradu, Dodik je rekao da u tome ne vidi nikakav problem jer to rade i hrvatski državnici sa predstavnicima Hrvata iz regiona.

“I vaši ljudi Bošnjaci često putuju u Tursku, pa se tamo sastaju sa predstavnicima tih državnih organa isključivo po nekoj etničkoj, da ne kažem vjerskoj osnovi. Zašto bi sad odjednom bio problem zato što smo mi iz regiona bili u Beogradu”, upitao je Dodik.

On je rekao da voli Beograd i da voli da ide u taj grad, istakavši da to ne bi trebalo nikoga da vrijeđa jer on tamo ne ide da nekoga omalovažava ili da djeluje u tom pogledu.

Dodik smatra da BiH ni na jednoj strani nema potencijala za sukob, već da treba da se okrene političkom dogovoru i razgovoru, dodajući da RS nije protiv toga da bude u BiH, ali da je protiv miješanja stranaca i protiv rješenja koja su nametnuli visoki predstavnici i na taj način rušili Dejtonski sporazum.

“Protiv toga jesmo, ali protiv ustavne BiH, onako kako je napisana u Ustavu, nismo. Mi se zalažemo za takvu BiH i meni je to savršeno jasno”, poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije