Milorad Dodik: Erdogan nas razumije

Anadolija
Milorad Dodik: Erdogan nas razumije
Foto: AA / Erdogan i Dodik u Ankari

Veliki putevi poput onoga koji će biti izgrađen između Beograda i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada, izjavio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razmumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

Dodik je podsjetio da je Erdogan danas članovima Predsjedništva BiH kazao da podržava put BiH ka euroatlanskim integracijama, što je, kako je rekao, razumljivo, jer je Turska i sama članica NATO-a. 

"Sve što je rečeno na press konferenciji od strane predsjednika Erdogana je potpuno jasno i ukazuje na to da, kao što ja razumijem tursku poziciju oko NATO-a jer je ona članica NATO-a, i podršku koju daje BiH na tom putu, tako isto treba razumjeti da Srbija i Republika Srpska nije spremna da se kreće ka članstvu, ali isto tako je spremna da nastavi dobru saradnju s NATO-om", rekao je Dodik, uz napomenu da postoji "visok stepen razumijevanja po tom pitanju". 

Moram da kažem da smo upravo na ovaj način obostrano razumjeli cijelu situaciju. 

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz partnerstvo za mir.

"Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok što će elimisati probleme i zagađenja", rekao je Dodik podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj ali i ekologiju.

Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Dat ćemo podršku da Turski tok ide i kroz BiH

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

"Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način", rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i nedavno je kupila obveznice Vlade entiteta RS-a što govori o jačanju povjerenja.

Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Dodik i Džaferović stigli kod Erdogana, Dodik počasnoj gardi: Merhaba, asker!

U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije