Dodik: Svaki pokušaj ulaska pripadnika policije FBiH bit će spriječen silom

Radiosarajevo.ba
Dodik: Svaki pokušaj ulaska pripadnika policije FBiH bit će spriječen silom
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da pripadnici policija Federacije BiH neće biti raspoređeni u Republici Srpskoj koja ima teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija.

"Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, bit će spriječen silom i to niko ne treba da pokušava", poručio je predsjednik Srpske. 

On je istakao da se relevantni dokazi mogu naći u BiH, jer Republika Srpska ima pravo na unutrašnja pitanja i poslove. 

"To što postoji Granična policija BiH na teritoriji Republike Srpske ne znači da mogu da raspolažu teritorijom. Veoma jasno želim da kažem da ukoliko FBiH pošalje svoje policajce u Republiku Srpsku, a bez saglasnosti naše Vlade, bit će spriječeno i smatrat ćemo to aktom napada i agresijom na Republiku Srpsku", naglasio je Dodik. 

On je pozvao ljude u FBiH da to ne čine. 

"Imamo zajednički problem u vezi s migrantima i to moramo zajednički rješavati, ali ne na način da se nešto zloupotrebljava. Svaka vrsta opravdanja takve stvare i događaja je van Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma i kreirana je da se devalvira uloga i značaj Republike Srpske", naveo je Dodik.

On je poručio da će kao predsjednik manjeg bh. entiteta biti odlučan da odbrani RS, pa i od nasrtaja kakvi se planiraju. 

"Ne mogu da vjerujem da postoje neki koji su spremni da ovo opravdavaju pričom kako se navodno smanjuje broj migranata, a onda istog dana traže povećanu intervenciju snaga FBiH", rekao je Dodik. 

On je napomenuo da Republika Srpska želi mir i saradnju i da svako poštuje svoje nadležnosti. 

"Svaki pokušaj organizovanog ulaska pripadnika policije FBiH bit će silom spriječen", zaključio je predsjednik RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije