Dodik: Šta ako NATO rakete instalira na Baščaršiji!?

Radiosarajevo.ba
Dodik: Šta ako NATO rakete instalira na Baščaršiji!?
PrtScr / Dodik: Šta ako NATO rakete instalira na Baščaršiji?

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ponovo je govorio o ulasku naše zemlje u Sjevernoatlantski savez (NATO). On je pojašnjavao zbog čega je protiv, iznosio svoje razloge, ali se dotaknuo i Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Rusije… da bi na kraju izlaganja spomenuo i Baščaršiju.

“Sada da uđemo u NATO, mi ne bi ovdje imali nikakvu promjenu, posebno načina života. To je samo izvitopereno. Pa pogledajte, ako je to tako, zašto se seli Hrvatska, koja je članica NATO-a i EU? A pola ljudi im ode. Niko ne donosi da odjednom vam prostre samo med i mlijeko i da uživate u svemu tome. To su ozbiljni procesi. Je li iko razgovarao o tome da se, ako BiH uđe u NATO, ovdje za potrebe NATO-a na godišnjem nivou ovdje organizuje proizvodnja od recimo 300 miliona eura, i da ta fabrika od 100 miliona bude u RS-u, a 200 u FBiH?", kaže Dodik za Vijesti.ba.

On je dodao i pitao se “ko garantuje da će postojati NATO 100 godina”.

“Pa, evo vidite kako sad stvari idu između saveznika NATO-a. Kad ste vi mogli da vidite da dvije zemlje NATO-a tako važne kao Turska i SAD komuniciraju na ovaj način oko Kurda? Jeste vidjeli prije dva dana šta se desilo? Svijet je drukčiji, samo o tome vam govorim. Hajde da vidimo, evo da vidimo. Šta dobijamo? A šta gubimo? Gubimo bilo kakvu mogućnost više saradnje sa Rusijom.

Možda to neko hoće, ali to je politika, to nije ekonomija. Ja ovdje govorim o ekonomiji. Zašto bismo mi dozvolili da sada budemo članica NATO-a i da se ovdje instaliraju rakete srednjeg dometa, odakle se može recimo dobaci do Rusije, a Rusi su prije 15 dana rekli da neće gađati SAD, već zemlje u kojima su instalirane te rakete. Čekajte, je li neko objasnio tom narodu ovdje - šta mislite da na Baščaršiji instaliraju rakete, da li se slažete s tim?”, kazao je Dodik.

Razgovor o NATO-u i Baščaršiji pogledajte na videu od 25:40 minuta: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije