Dodik: Srbi nikada ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje

Srna
Dodik: Srbi nikada ne mogu zaboraviti NATO bombardovanje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je bolno sjećanje na NATO bombardovanje manjeg bh. entiteta RS 1995. godine, kada je najveća vojna alijansa u historiji ikada odlučila da bombarduje mali narod, nalazeći neke navodne humanitarne razloge za nehumana postupanja.

"Živa su sjećanja na taj težak trenutak u historiji Srba. Posebno boli činjenica da je to bilo upereno prije svega protiv civilnog stanovništva, ne samo protiv vojske", rekao je Dodik novinarima u Doboju. 

On je naglasio da je NATO definitivno i uticao i kreirao ko će biti pobjednik u tom ratu, kako će ko proći. 

"Stavio se na drugu stranu, protiv srpskog naroda, a, osim osiromašenog uranijuma, jasno je da je pokušano da se utiče i na politički aranžman u samoj BiH", istakao je Dodik. 

Dodik je rekao da Srbi to ne mogu zaboraviti i ne smiju bježati od toga da otvoreno govore o svemu. 

Na današnji dan 1995. godine počelo je NATO bombardovanje RS koje je trajalo do 14. septembra, a u kojem je stradalo više od stotinu civila. 

Na položaje tzv. VRS NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije