SNSD će u novoj Vladi imati osam ministara, poznat i kandidat za premijera BiH

Fena
SNSD će u novoj Vladi imati osam ministara, poznat i kandidat za premijera BiH
Foto: Arhiv / Vlada RS
SNSD će u novoj Vladi RS-a imati osam ministara, od kojih je jedan broj bio i u dosadašnjem sazivu.

Lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da Dragan Lukač ostaje ministar unutrašnjih poslova RS-a, Srebrenka Golić će predvoditi resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i ministar pravde Anton Kasipović i Zlatan Klokić u Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Novi ministri uime SNSD-a bit će u resoru poljoprivrede Boris Pašalić, ministar zdravlja bit će Alen Šeranić, Srađan Rajčević preuzima novoformirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, a Zora Vidović je nova ministrica finansija.

Mandatar za sastav nove Vlade RS-a je također SNSD-ov Radovan Višković, od kojeg se, kaže Dodik, očekuje da provoditi rigoroznu politiku odgvornosti za uspjeh vladinih politika u svim sektorima.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a Dodik je rekao novinarima da je kandidat te stranke za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeletija, a kandidat SNSD-a za člana kolegija Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH je Nikola Špirić.

Dodik je za sutra najavio konsultacije u vezi s novim Vijećem ministara i vjeruje da će većina koja stoji iza kolegija Predstavničkom doma parlamenta BiH moći da bude ključna za izbor novog Vijeća ministara BiH.

"Ne pravimo nikakvu zvaničnu koaliciju, već nastupamo tako kao RS. Naših devet poslanika u Predstavničkom domu je dovoljan kapacitet da možemo da osiguramo izbor Vijeća ministara",  ustvrdio je lider SNSD-a.

"Želimo nastaviti sa izgradnjom puteva, te bi do polovine naredne godine trebalo da dogovorimo sa partnerima izgradnju autoputa od Doboja do Modriče, Brčkog, Bijeljine i sve do Drine", rekao je Dodik poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, koja je danas održana u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije