Dodik sedmično troši prosječnu plaću za kupovinu cvijeća

BIRN - Detektor.ba
Dodik sedmično troši prosječnu plaću za kupovinu cvijeća
Kabinet Milorada Dodika raspisao je ovih dana novi tender za nabavku cvijeća, u vrijednosti od 23.000 KM, nakon što je u martu ove godine istekao raniji ugovor iste vrijednosti.

Time je praktično pokazano kako kabinet predsjednika Republike Srpske svakog radnog dana u godini u prosjeku troši gotovo 90 KM na cvijeće, te je tokom posljednje tri godine Dodikov kabinet potrošio više od 60.000 KM za cvijetne aranžmane.

Lazo Zrnić, vlasnik cvjećare “Višnja” iz koje se nabavlja cvijeće, kaže kako aranžmane pravi po narudžbi Kabineta predsjednika RS-a. Narudžbe nisu toliko česte, kaže Zrnić i dodaje da nekada prođe 20 dana do mjesec između narudžbi. Najviše posla, kako kaže, ima kada je Dan RS-a, te tada napravi i do 50 vijenaca ili njih 15 za godišnjicu smrti bivšeg predsjednika RS-a Milana Jelića.

“Nije to baš neki unosan posao”, ističe Zrnić iako stavka “uređenje prostora, cvjetni aranžmani” u budžetu Kabineta predsjednika u prosjeku godišnje iznosi 20.000 KM.

Uvjeti na osnovu kojih je dobio ovaj tender bili su, kaže Zrnić, da cvijeće može isporučiti u svakom trenutku i na prostoru cijele RS-a te “kvalitet cvijeća, pouzdanost i povjerljivost”.

Kada je Dodik nedavno prekinuo štrajk radnika Željeznica RS-a, radnicima je obećao jednu plaću i rekao da za ostale plaće za sada nema novca. U isto vrijeme, Dodikov kabinet provodio je nabavku kojom će trošiti po jednu prosječnu plaću u Željeznicama na cvijeće svakih sedam radnih dana.

Radnike Željeznica Dodik je nakon prekinutog štrajka častio u obližnjem lokalu. Godišnje je predsjedniku Republike Srpske na raspolaganju više od 700.000 KM za hranu, piće i druge troškove koje napravi van kancelarije. Kabinet predsjednika je tokom 2016. godine potrošio i 135.000 KM na nabavku ordena, medalja i plaketa, a najviše novca iz budžeta od deset miliona troši se na plaće zaposlenih.

Slična situacija je i u Federaciji BiH, gdje recimo Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata tokom 2016. godine nabavilo cvijeće u vrijednosti od 9.400 KM. Grad Tuzla za slične namjene prošle godine je potrošio 13.000 KM

I Vlada USK-a je potrošila 25.000 KM za cvijeće u prethodnim godinama, dok su Grad Sarajevo i dvije gradske općine tokom posljednjih godinu dana u budžetima predvidjeli najmanje 40.000 KM za cvijeće.

Ove nabavke samo su dio ukupnih troškova bh. administracije za cvijeće, a vrijede ukupno gotovo 200.000 KM. Niti u jednoj nabavci se ne radi o cvijeću na javnim površinama, nego isključivo o cvijeću koje političari polažu na spomenike i u kojima uživaju u svojim kancelarijama i radnim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije