Dodik: Prioritet je odlazak Inzka, s njim se neću sastajati dok se ne izvini RS-u

Srna
Dodik: Prioritet je odlazak Inzka, s njim se neću sastajati dok se ne izvini RS-u
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će mu prioritet biti odlazak visokog predstavnika Valentina Inzka jer je "mešetar koji je govorio neistine i neopravdano klevetao RS na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a".

"Da li ću uspjeti, ne znam. Inzko ne može da bude partner za razgovore, a pogotovo jer je uporedio RS s Hitlerovim režimom, što sam i ranije rekao. S njim se neću sastajati dok se ne izvini RS-u", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da će kao član Predsjedništva BiH učiniti sve da objasni šta su radili visoki predstavnici u BiH koji su nametnuli 560 odluka sa zakonskom snagom i time kreirali novi sistem u BiH.

"Oni su bezobraznici koji su doveli do toga da krive unutrašnje odnose u BiH, a kreirali su potpuno novi sistem. Inzko može da bude licemjeran kada ode u Savjet bezbjednosti UN i različite događaje u Srpskoj okvalifikuje kao najveći problem, a nije našao za shodno da kaže da je pravosudni sistem kreirao visoki predstavnik i da taj sistem ne funkcionira", dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da Inzko sada govori o upotrebi bonskih ovlaštenja.

"Neka ih upotrijebi, pa da vidimo ko će ih ovdje prihvatiti. Pozivam sve ljude u BiH da odbiju mjere visokog predstavnika jer nisu napravili sistem koji funkcionira. BiH se zaglavila u probleme zato što su nametnute odluke i zato moramo sjesti i pozivam kolege u Predsjedništvu BiH i partnere na nivou BiH da otvorimo svako pitanje i vidimo šta je najbolje rješenje. Ukoliko to ne uradimo neće biti koristi za Srbe, Bošnjake i Hrvate", smatra Dodik.

Tvrdi da je korupcija na nivou BiH užasna, a posebno u Komisiji za žalbe.

"Važnije je da imate člana ove komisije, nego da imate bilo kakvu funkciju. Ne tražim da se ovo prilagodi meni, nego svim ljudima u BiH. Treba ukinuti i Zakon o javnim nabavkama i donijeti zakon koji je najbolji u evropskim zemljama. Imamo mnogo posla i tu ne vidim nikakvu intervenciju međunarodnog predstavnika, a neistine koje je Inzko iznio u Savjetu bezbjednosti moraćemo javno da raščistimo", rekao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije