Dodik po starom: Nema riječi o kretanju BiH u NATO, od naroda ništa ne krijemo

Srna
Dodik po starom: Nema riječi o kretanju BiH u NATO, od naroda ništa ne krijemo
Foto: AA / Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu reformi Bosne i Hercegovine, u kome se kaže da nema prejudiciranja članstva.

"Veoma je jasno da je Program reformi dokument koji raskida sa kontinuitetom koji smo u prošlosti imali u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to recimo činio bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ", rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dokument o kojem bruji država: Otkriveno šta piše u Programu reformi BiH

Dodik je naveo da je Ivanić u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine usvojio Vanjskopolitičku strategiju u kojoj piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO, i pored činjenice da je Narodna skupština RS 2018. godine donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

On kaže da u Programu reformi nema nijedne riječi o nastavku kretanja Bosne i Hercegovine u NATO, dodajući da taj dokument ljudi čitaju na razne načine.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije u RS-u da Program reformi predstavlja ulazak u NATO, Dodik je rekao da je opozicija i ranije tvrdila i sada tvrdi bez obzira šta vide i šta pročitaju, što je njihov politički otklon te vrste.

"Nemoguće je to pripisati SNSD-u. SNSD je tražio da se u Narodnoj skupštini RS usvoji Rezolucija o vojnoj neutralnosti, dok Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) za to nisu glasali", podsjetio je Dodik.

Bugajski: Program reformi je ANP, Rusija će nastaviti pritiske

On je dodao da SDS i PDP nekom vlastitom mimikrijom pokušavaju da etabliraju vlastiti položaj.

Dodik je naveo da su SDS i PDP, kao učesnici vlasti na državnom nivou, skidali sa dnevnog reda Akcioni plan, čime su mu produžavali život, ali da nisu imali snage da dođu u Vijeće ministara i da kažu da ga odbijaju.

"Imali su priliku. Zašto to nisu uradili? Ko im je branio? Sada džaba galame", rekao je Dodik i naglasio da je odbijen Akcioni plan i usvojen Reformski plan.

Šarović: Nema nikakve sumnje Dodik RS vodi u NATO

Dodik je rekao da će javnost do detalja biti upoznata o Programu reformi Bosne i Hercegovine.

"Tu se od naroda ništa nije krilo", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije