Dodik: PIC služi za teror nad srpskim narodom

Fena
Dodik: PIC služi za teror nad srpskim narodom
/ Fena
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je danas da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) tijelo "koje se pokazalo da služi za teror nad srpskim narodom i institucijama RS-a”.

"I jučerašnji stav PIC-a povodom referendum u RS-u o 9.januaru kao danu RS-a je u skladu s takvim ponašanjem i nema značaja", ustvrdio je Dodik za Radio RS-a.

Uoči sutrašnjeg sastanka predsjednika i premijera Srbije, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s liderima Srba u BiH i RS, Dodik je naveo da će na tom sastanku zajedno "proći kroz ovu situaciju".

Kazao je i da je činjenica da je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma te da je Aneksom 10 tog sporazuma predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegova obaveza da zemljama potpisnicima sporazuma, odnosno Aneksa 10 redovno dostavlja izvještaj o svom radu, što se nikada nije desilo.

"To znači da su ignorirali i kršili međunarodni akt kojim je osnovan sam visoki predstavnik", dodao je Dodik i kazao da će ta dimenzija Aneksa 10, odnosno Dejtonskog sporazuma biti sutra stavljena na dnevni red kako bi se vidjelo na koji način Srbija, zemlja koja ima pravo i obavezu da dobije izvještaj, to treba i može da zatraži.

"Sutra će biti i prilika da na jedan odgovoran način analiziramo ovu ukupnu situaciju sa stanovišta svega onoga što rukovodstvo Srbije ima i onoga što mi u detaljima možemo i znamo vezano za sam Dejtonski sporazum. Mislim da će se u okvirima toga kretati taj sastanak", rekao je Dodik.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a su jučer na sjednici u Sarajevu usvojili zaključke o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti RS-a da ne održe referendum.

Ruska Federacija se nije pridružila ovoj izjavi ambasadora PIC-a u kojoj je navedeno da je Ustavom BiH nedvojbeno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije