Dodik nakon sastanka s Vučićem: BiH nema premijera, ovo nije bio Samit premijera

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka s Vučićem: BiH nema premijera, ovo nije bio Samit premijera
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
U Istočnom Sarajevu sastali su se u četvrtak premijer RS-a Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je iz Sarajeva otputovao na sastanak, iako nije to bilo planirano.

Nakon sastanka, Dodik je naveo da su razgovarali o tome da Vlada Srbije pomogne Republici Srpskoj, kao i o problemima u BiH.  Razgovarali su o finaliziranju projekta mosta u Bratuncu te da je on pri kraju, a zatim i o izgradji Univerziteta i bolnice Kasindol čiji je tender za izgradnju obustavljen zbog proceduralnih problema.

Također, dodao je da je Vučić govorio o ideji carinske unije, te da će RS pomoći da dođe do osnaživanja te ideje, kao i da je sa Vučićem razgovarao o otvaranju novih radnih mjesta u Republici Srpskoj.

Dodik je za medije naveo kako ga je Vučić informisao o održanom samitu, te je dodao da BiH nema premijera te da se samit nije mogao nazivati Samit premijera Zapadnog Balkana.

Na upit novinara Dodik je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o autoputu koji će povezati Sarajevo i Beograd, te da Republika Srpska nema ništa protiv gradnje tog autoputa.

Dodik je na kraju dodao da podržava Vučića i da smatra da stabilnost Srbije predstavlja garantira i stabilnost i napredak u regiji, te da je Vučić svojom energijom doprinio da Srbija ostvari značajan napredak u posljednjem periodu.

Dodao je i da ne namjerava miriti članove Predsjedništva BiH, kao i da je ozbiljno loša situacija u BiH nastala Izetbegovićevom zloupotrebom položaja.

On je komentirao i Dejtonski sporazum, te rekao da smatra da neće doći do neke nove međunarodne konvencije, kao i da u tom sporazumu piše da se Ustav BiH može mijenjati ako se entiteti dogovore, te je predložio da promijene nešto jer možda stvari krenu nabolje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije