Dodik otkrio kuda će ići trasa puta Beograd-Sarajevo

Anadolija
Dodik otkrio kuda će ići trasa puta Beograd-Sarajevo
Foto: AA / Članovi Predsjedništva BiH u zvaničnoj posjeti Ankari

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Ankari da je nepotrebno čekati ovoliko vremena da se formira Savjet ministara BiH i "koliko sam ja razumio i turska strana i sam predsjednik Erdogan smatraju da je neophodno što je prije moguće formirati Savjet ministara kako bi se mogli nastaviti operativni sastanci na bilateralnom nivou".

Dodik i Džaferović stigli kod Erdogana, Dodik počasnoj gardi: Merhaba, asker!

Dodik je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, gdje uz člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, danas boravi u zvaničnoj posjeti, najavio mogućnost održavanja regionalnog sastanka u Bosni i Hercegovini s učešćem turskog predsjednika.
Dodik je podsjetio da je Erdogan danas članovima Predsjedništva BiH kazao da podržava put BiH ka euroatlanskim integracijama, što je, kako je rekao, razumljivo, jer je Turska i sama članica NATO-a. 

Erdogan s Dodikom i Džaferovićem: Dat ćemo podršku da Turski tok ide i kroz BiH

"Sve što je rečeno na press konferenciji od strane predsjednika Erdogana je potpuno jasno i ukazuje na to da, kao što ja razumijem tursku poziciju oko NATO-a jer je ona članica NATO-a, i podršku koju daje BiH na tom putu, tako isto treba razumjeti da Srbija i Republika Srpska nije spremna da se kreće ka članstvu, ali isto tako je spremna da nastavi dobru saradnju s NATO-om", rekao je Dodik, uz napomenu da postoji "visok stepen razumijevanja po tom pitanju".

Moram da kažem da smo upravo na ovaj način obostrano razumjeli cijelu situaciju. 

Danas potpisani Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, kako je rekao Dodik, uputa je na koji način će se cijeli proces kretati. 

"Više je to mapa puta. Dakle, mi treba sada da sjednemo i formiramo radnu grupu između Turske i Bosne i Hercegovine. Ovaj put mogu da kažem da je predsjednik Erdogan jasno izrazio spremnost Turske da podrži izgradnju ovog puta", rekao je Dodik. 

Kako je rekao, BiH bez idejnog rješenja trase puta nema ni okvirnu finansijsku sliku samog projekta ali po onome "kako bismo mogli sada da utvrdimo, to je negdje oko tri milijarde eura, kompletna trasa i mi treba da uđemo u projektovanje. Problem uvijek može biti u detaljima, ali sam isto tako uvjeren da autoritet predsjednika Erdogana je takav da će bitno ubrzati procedure i mogućnost da se krene u izgradnju". 

Dodik je dodao da je Turska vrlo korektna u pogledu izbora trase puta, kazavši da turska strana nije nametala rješenje u vezi s trasom. 

"Oni su prihvatili konsenzus koji je postignut. Dakle od Višegrada, preko Rogatice, do Pala, Sarajeva, zatim ide prema Tuzli, Brčkom, od Brčkog prema Rači gdje već iz Beograda kreće izgradnja te trase puta", pojasnio je. 

BiH i Republika Srbija su usaglasile dodirnu tačku na Rači, kako je rekao, što podrazumijeva mogućnost da se krene u realizaciju. 

Dodik je ukazao i na važnost da Turska stane iza projekta priključenja Bosne i Hercegovine energetskom projektu, gasnom projektu Turski tok. 

"Mislim da mi u BiH imamo konsenzus i da niko ne bi trebao da pravi problem, kao što sam rekao to nije samo razvojno nego i ekološko pitanje jer gotovo svi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju problem zimi s grijanjem na fosilna goriva što omogućava značajan stepen zagađenja", rekao je Dodik. 

Dodik je rekao i da nije optimističan što se tiče formiranja vlasti na državnom nivou. 

"Mi smo spremni to da uradimo danas i nemamo nijedan uslov. Oni koji imaju uslove neka to objašnjavaju, ja nemam uslova", rekao je Dodik.

Predsjedavajući Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović boravili su danas u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije