Reakcije / Dodik osudio napad: Napadač je Australac, nema veze sa Srbima

15. 03. 2019. u 15:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najsnažnije je osudio zastrašujući teroristički napad, u kojem su na molitvi ubijeni civili, što ovaj zločin, kako je istakao, čini još užasnijim.

Dodik je izrazio očekivanje da će svi odgovorni za ovaj napad biti adekvatno kažnjeni, a porodice žrtava dobiti pažnju zajednice u kojoj žive.

"Ne mogu a da ne primijetim da je u medijskom i dijelu političkog prostora počela bezprizorna kampanja protiv Srba, jer je navodno terorista „bio inspirisan“, kako se sugeriše, likovima iz srpske historije " rekao je Dodik.

On je naglasio da je potpuno jasno da je napadač državljanin Australije i da nikakve veze nema sa Srbima i ovim prostorom.

"Medijski natpisi i političke kvalifikacije koje u prvi plan ne ističu zločin, već navodne motive i sklonosti napadača, ponižavaju ogromne žrtve koje je jutros podnijela muslimanska zajednica u Novom Zelandu. Zločin u Novom Zelandu je dovoljno strašan da bi iko na njemu na takav način sticao prljave političke poene" poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U napadima u džamijama Al Noor i Linwoodu u Christchurchu poginulo je 49 ljudi.

Policija je privela četiri , među njima i dvadesetosmogodišnjeg Brentona Tarranta koji je preuzeo odgovornost.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

NEMA KOMENTARA