Dodik: Održat ćemo referendum i protjerati CIK iz RS-a

Fena
Dodik: Održat ćemo referendum i protjerati CIK iz RS-a
/ Fena
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je danas da će se 25. septembra održati referendum o Danu RS-a, te da to nije referendum o secesiji, niti se time dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.

"Postoji mogućnost da dođe do zabrane i privremene mjere, ali ćemo referendum ipak održati", rekao je Dodik na pres-konferenciji i pozvao građane da izađu na referendum 25. septembra.

Istaknuo je i da Ustavni sud BiH u svojoj odluci nije ukinuo Dan RS-a, već da Narodna skupština mora prilagoditi taj praznik i za druga dva konstitutivna naroda, kao i da se referendum raspisuje kako bi se „i Bošnjaci pitali za mišljenje o ovom prazniku“.

Oni će, kaže, odlučiti da li će izaći ili ne na referendum, koji je dio konsenzusa stranaka sa sjedištem u RS-u.

Dodik smatra da će nakon referenduma odlučiti kako će definirati odgovor na odluku Ustavnog suda BiH.

Entitetski predsjednik je ponovio da Srbija niti podržava niti osporava pravo RS-a na referendum, a da podržava teritorijalni integritet BiH i RS-a.

"Srbija nije ni pozvana da podržava niti ne podržava referendum", kazao je.

Danas je, kako je naveo, održao konsultacije s političkim strankama u RS-u i svi podržavaju skupštinsku odluku o referendumu.

Milorad Dodik tvrdi da će biti pokrenute aktivnosti da se Centralna izborna komisija (CIK) BiH eliminira iz RS-a.

Reagirajući na jučerašnju nepravosnažnu odluku CIK-a da ne ustupi Komisiji za referendum u RS-u biračke spiskove, Dodik je u izjavi novinarima ustvrdio da to neće utjecati na odgađanje referenduma i da će se, odmah nakon 25. septembra, pokrenuti izmjene Zakona o referendumu u RS-u i utvrditi obavezu da spiskove za te aktivnosti utvrđuju organi entiteta.

"Hvala CIK-u što su nam pomogli da ih ubuduće eliminiramo iz RS-a. I bit će eliminirani u budućnosti i ne trebaju nam njihovi spiskovi", tvrdi Dodik.

Odluku CIK-a je nazvao politički motiviranom te da su bili dužni, kao tehničko tijelo, da na zahtjev entitetskih organa dostavi ažurirani birački spisak.

Međutim, tvrdi da i nedostavljanje spiska nije problem za provođenje referenduma, jer postoji plan i za tu varijantu, kao i moguće zabrane Ustavnog suda BiH, te da će referendum biti 25. septembra.

"Pitanje je zašto nam CIK treba. Možda ćemo mi njima zabraniti da u našim prostorima u RS-u budu birački odbori. Pa neka oni organiziraju izbore mimo RS-a. Da vidim kako će to izgledati. O tome ćemo razmisliti . Ako ne za ove, onda za naredne izbore, pa da vidimo kako će CIK organizirati izbore, ukoliko vlast RS-a kaže da neće da ustupi prostorije škola, mjesnih zajednica i ostale predstavnicima CIK-a za izbore", ustvrdio je Dodik navodeći da se i na taj način može odlučivati.

Ponovio je i da je za RS 9. januar „sveti datum“ i da će se slaviti, naredni, kako je rekao, „još masovnije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije