Dodik odbio da primi ambasadoricu Njemačke: Radili ste na štetu srpskog naroda

Radiosarajevo.ba
Dodik odbio da primi ambasadoricu Njemačke: Radili ste na štetu srpskog naroda

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je ambasadora Njemačke u BiH Christiane Hohmann da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom s obzirom da je nije primio ni u nastupnu posjetu, prenosi Srna.

“Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i RS, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorici Hohmann.

chrstiane_hohmann (7).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Chrstiane Hohmann

On je naveo da je bilo očekivano da Hohmann, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško historijsko breme, pokaže više razumijevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

“Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjerni o čemu ću obavijestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Njemačke”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je naglasio da veoma cijeni napore Savezne Republike Njemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na cijelom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Njemačke.

Ambasadorica Hohmann Bosnu i Hercegovinu napušta u julu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije