Dodik: Provest ćemo referendum ako ga opozicija podrži

Fena
Dodik: Provest ćemo referendum ako ga opozicija podrži

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da na njega niko od međunarodnim predstavnika nije vršio pritisak da odustane o referenduma u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, pa ni visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brian Hoyt Yee.

Dodik je utvrdio da je on prošlost u američkoj diplomatiji i da će završiti kao ambasador u Makedoniji.

"Nisam čovjek koji prihvata prijetnje i ako neko kod mene želi da osigura suprotno ponašanje, može da prijeti", dodao je.

Smatra da bh. političari uz vraćanje ustavnim rješenjima trebaju sami odlučiti kako će zemlja ići dalje.

Ponovio je da će taj referendum u RS-u biti održan, ako ga podržavaju i zastupnici stranaka opozicije, odnosno ako postoji jedinstvo o tome u tom bh. entitetu.

"Ukoliko su suzdržani ili protiv, onda ćemo tražiti da se odluka povuče. Ako smatraju da ga treba održati, održat ćemo ga. Nudimo im da izaberu", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Istaknuo je da je spreman na razgovore s predstavnicima opozicije u RS-u na bitnim pitanjima za RS, ali i ponovio stav da je politika na nivou BiH "bila izdajnička po interese RS".

Smatra opravdanim prisustvo policije na sjednici Narodne skupštine RS-a, 13.septembra, i ističe da on stoji iza tog poteza, utvrdivši da su opozicionari u parlamentu “provocirali policiju”.

"Ako treba da neko kaže da je pozvao policiju, evo ja stojim iza toga. I drugi put će biti isto", dodao je.

Kada je riječ o njegovoj stranci, ponovio je tvrdnju da očekuje pobjedu kandidata za dvije najvažnije entitetske funkcije, kao i da SNSD osvoji 50 posto vlasti, a da im u tome pomažu svojim potezima i opozicionari u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije