Dodik: Niko nas neće zadržati u BiH ako se RS-u ne vrate izvorna ovlaštenja

Fena
Dodik: Niko nas neće zadržati u BiH ako se RS-u ne vrate izvorna ovlaštenja
AA / Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas da taj bh. entitet "niko neće zadržati u BiH ako mu se ne vrate izvorna dejtonska ovlaštenja za koja je ona primarno zainteresirana“.

Tvrdi da su ta ovlaštenja ukidana odlukama visokih predstavnika mimo Dejtonskog sporazuma, a koji je kršen i odlukama stranih sudija.

 

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci, gdje prisustvuje liturgiji u povodu pravoslavnog praznika Svetog Stefana, rekao i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH "ne može biti mjera naše slobode".

 

"To je mjera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvaziodluka donesenih u Ustavnom sudu BiH", ustvrdio je on, navodeći da je "danas, 25 godina poslije, RS odlučan da živi svoj život kao država i odlučan da u skladu s Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava".

 

Iako ove godine, a nakon odluke Ustavnog suda BiH, u zvaničnom programu nije planiran vjerski dio proslave "Dana RS-a", a na pozivnicama se više ne spominje i "krsna slava RS-a Sveti arhiđakon Stefan", od 9 sati srpski Irinej služi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom, kako je rečeno, pravoslavnog praznika Svetog arhiđakona Stefana.

 

Liturgiji prisustvuju srpski zvaničnici RS-a predvođeni Dodikom, predstvanici političkih stranaka sa srpskim predznakom, te, između ostalih, i Darko Mladić, sin haškog optuženika Ratka Mladića i princ iz Srbije Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

 

Istovremeno, obilježavanje 9. januar, "Dan RS-a“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, počelo je nastupom banjalučkih osnovaca na glavnom banjalučkom trgu.

 

U popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, svečana akademija te kulturno-umjetnički program. Na ulicama Banje Luke primjetno je jako policijsko osiguranje. Dio centra grada je blokiran za saobraćaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije