Dodik u Teleringu: Nije mi toliko važna Bosna, baš me briga

Radiosarajevo.ba
Dodik u Teleringu: Nije mi toliko važna Bosna, baš me briga
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je večeras u emisiji “Telering” koja se prikazuje na entitetskoj televiziji RTRS.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja Dodik je istakao da mu “Bosni i nije toliko važna”, te je dodao da ga “baš briga”.

"BiH je bila greška 1995. godine, jer nije trebalo da bude konstituisana, što potvrđuju sve godine do danas. Za nju nisu barem dva od tri konstitutivna naroda i sada plaćamo cijenu intevencionizma međunarodne zajednice, a prije svega visokih predstavnika koji su se uplitali u procedure sastava Savjeta ministara koji je imao ranije tri ministarstva. Neko je htio da napravi vladu BiH, iako u Ustavu piše da je Savjet ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH", rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH nije zaslužila da postoji i da je trebalo da njen prostor bude redefinisan, odnosno formirane tri države - Republika Srpska, Herceg- Bosna i Bosna, te da budu uspostavljeni kvalitetni standardi kako bi ove države bile nosioci evropskih promjena u regionu.

“Nefunkcionisanje spriječava mnoge stvari. Jedino legitimno predstavljanje je bitno, sve ostalo je špekulacija. Ovo je RTRS nalazimo se u Banjoj Luci hajte da pričamo o RS i njenoj perspektivi, a ne o BiH koja nema perspektivu. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Možemo se jedino konsenzusom dogovarati, mene neće preglasati, ja nisam Mladen Ivanić. Kad je on potegao vitalni nacionalni interes. Kad budem u dilemi pitat ću NSRS, ja skupštinu poštujem, a ne BiH”, naglasio je Dodik.

Dodao je da BiH nije napravila ni prijedlog sporazuma s Turskom o autoputu na svojoj teritoriji.

Za nas je važnije ovdje da se gradi most na Rači, nego šta misli Željko Komšić u Sarajevu, bio sam prije tri dana u Srbiji otvarali smo autoput “Miloš veliki”, razgovarali smo da održimo trilateralu. U tom pogledu sam razgovarao s Aleksandrom Vučićem. On je rekao da će finansirati izgradnju mosta sredstvima Srbije i da će finansirati da se izgradi put. Imamo obećanje predsjednika Srbije, imamo obećanje Turske, ali nemamo Savjet ministara da napravi sporazum i da se krene s tim poslom”, istakao je Dodik.

Govoreći o opoziciji, istakao je da im najviše zamjera što ne poštuju odluke NSRS.

Usvojena spoljna politika BiH do 2022. godine, ako ja budem tu, bit će sasvim drugačije. Meni je bitno samo šta narod ovdje misli, a imamo dvotrećinsku podršku, vlada Viškovića dobro radi posao. Dolazi neko vrijeme kad će biti pokrenuta neka pitanja i pokušat ćemo izgraditi jaču poziciju RS”, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo što se dešava nije u interesu RS.

“Ovo što imamo sad nije u interesu RS, a opozicija iz RS tome doprinosi. pa od strane srpskih kadrova u Sarajevu je kreirana priča da ovdje postoje neke paravojne formacije. Ali oni su minimalna politička struktura u RS. Pa ima zapis gdje je Šarović došao u Parlament i rekao da ga ne interesuje šta misli RS i da mu niko iz Banja Luke neće govoriti šta da radi. Pa šarović nije glasao za vojnu neutralnost ali mi je drago da ga sad čujem da se na to poziva”, istakao je Dodik.

Dodao je da će mu uvijek biti bitnije da može proći glavnom ulicom Banja Luke ili Prijedora i da ga ljudi dočekuje sa “kako ste gospodine Dodik”, a ne “da me tapšu stranci”.

“radit ćemo na povećanju autonomije RS. Pokazuje se ispravno ono što ja godinama govorima da Bosna ne može. To je suština, a ne NATO. Kad govorite sa strancima oni neće da govore narodi, već građani. Taj princip će napraviti i mnogo problema samoj Europskoj uniji. Ne želim da budem dio farse, ne želim da se bavim iluzijama. Britanija će izaći iz Eu i to će napraviti goleme probleme, nije riješen problem migranata, problem eura koji se izdaje bez pokrića. Evropa ulazi u recisiju i vrlo je upitno kako će se izvlačiti. Imaju problem u Ukrajini, gdje ništa nije riješeno, pa onda na to dodate proširenje”, smatra Dodik.

Ističe da BiH treba da poštuje izvorni Dejtonski mirovni sporazum i to je sve.

“Nikakvih sukoba i intervencija neće biti. Pozivam Bošnjake da sjednemo i da se sa Hrvatima dogovorimo šta je moguće. Moramo napraviti jedan sistem koji će brzo riješiti problem. Vratimo se dejtonskim pozicijama, RS nije sporna. Ukoliko budete osporavali ja ne garantiram da se neće stvoriti većina koja će pokrenuti ponovo ovo pitanje. Ali mi nismo avanturisti. Zato pozivam Bošnjake da uvaže interese Srba i Hrvata”, pojasnio je Dodik.

Dodao je da nema potrebe da bakiru Izetbegoviću ponavlja ovu priču.

“On sad govori o pravnoj državi, a ne poštuje zakone. Pa nemoj mi ti pričati o zakonima. Želim Bošnjacima svu sreću, ali nemojte da se petljate u naše stvari”, zaključio je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije